Datum: 21.10.2021 16:50:49 - Rubrika: Dobro je vedeti
Ali veste za kaj je dobro osličje mleko?
Dandanes le redki poznajo prednosti osličjega mleka, čeprav so njegove zdravilne in lepotne učinke prepoznali že pred stoletji - Osli so v vseh ozirih bolj donosni od krav.
Hipokrat je v svojih zapiskih večkrat omenjal osličje mleko. Najpogosteje je z njim zdravil zastrupitve in poškodbe na koži. Egipčanska kraljica Kleopatra je bila znana po tem, da se je kopala v osličjem mleku, tudi zato je bila njena koža nežna, čvrsta in gladka. Kleopatra je slovela po svoji lepoti. Čeprav je osličje mleko veljalo kot napitek bogatih, pa so si ga lahko privoščili tudi revni.

Ljudje so namreč zelo zgodaj ugotovili, da je osličje mleko zelo podobno materinemu, da pri dojenčkih ne povzroča krčev (tako kot kravje), da je lažje razgradljivo, ne povzroča alergij in, da kljub temu vsebuje veliko vitaminov in mineralov. V nekaterih primerih celo več od kravjega mleka.

Kaj vsebuje osličje mleko?

Osličje mleko ima najnižji delež maščob od vseh vrst mleka. V 100 ml mleka je samo 0,6 % maščob, kar je najmanj 5-krat manj, kot v kravjem mleku. Ima pa osličje mleko 60-krat (prav ste prebrali in ne gre za pomoto!) več vitamina C. Nekajkrat več je tudi vitaminov A, B, D in E. Tako vitaminsko bogatega napitka na Zemlji ne boste zlahka našli.

Od mineralov velja še posebej izpostaviti imunoglobulin. To je vrsta proteinov, ki v telesu krepijo imunski sistem, hkrati pa delujejo kot protitelesa. Zato spada osličje mleko med najmočnejše naravne antibiotike.

Za kaj je dobro osličje mleko?

Primerno je za dojenčke, ker je lahko in hranljivo hkrati. Deluje pomirjevalno, protivnetno in očiščevalno. Priporočljivo je vsak dan popiti kozarec mleka, ker dviguje imunski sistem. Zelo učinkovito preprečuje in zdravi bakterijske infekcije v organizmu. Nekoč se je veliko uporabljalo za zdravljenje pljučnih bolezni, kot so bronhitis, astma, tudi proti tuberkolozi pomaga. Pomaga tudi pri premagovanju osteoporoze, kožnih bolezni, zdravniki pa ga priporočajo nosečnicam, otrokom, ki rastejo, in vsem, ki želijo maksimalno poskrbeti za svoje zdravje.

Za konec pa najslabša stvar - cena. Za liter svežega osličjega mleka je treba odšteti 30 evrov in več, siri pa dosegajo ceno tudi po 1000 evrov za kilogram. Ne smemo namreč pozabiti, da je zaradi manj maščob za kilogram sira potrebnih 25 litrov osličjega mleka.

Zaradi napisanega se postavlja vprašanje brez odgovora: zakaj je v Sloveniji tako malo oslov?
Erika Volk
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021