Datum: 23.10.2021 10:10:30 - Rubrika: Dobro je vedeti
Sadje, ki povzroči pozitivni vitaminski šok
Ima 4-krat več vitaminov, kot pomaranča, izredno malo kalorij, malo nenasičenih maščob, krepi pa kosti, žile, zobe, dlesni ...
Črni sapotovec je vrsta kakija, ki ima okus po čokoladnem pudingu. Drevo raste v vzhodni Mehiki, na Karibih, Srednji Ameriki, največ ga je v Kolumbiji. Nekaj nasadov srečamo tudi na Filipinih, Avstraliji in na Floridi. Rastlina je namreč zelo občutljiva na mraz. Po obliki je sadež podoben paradižniku in v premeru meri med 5 in 10 centimetrov. Lupina je neužitna, povsem drugačna pa je sredica. Če je sapotovec nezrel, ima trpek, jedek in rahlo genek okus, zreli plodovi pa imajo nebeški okus po čokoladnem pudingu.

Sapotovec se pogosto uporablja kot zdrav nadomestek za čokolado, zato je zelo dobrodošel dodatek k smooothijem, jedem in pijačam z jogurtom, celo k limonadi ga pogosto dodajajo, okus pa se odlično navezuje s cimetom, orehi in vinom.

Črni sapotovec je predvsem izredno zdrav. Zelo učinkovito preprečuje krčne žile, krepi ožilje, ga naredi elastično. Preprečuje srčno-žilne bolezni. Za tropsko sadje je zelo nenavadno, da sapotovec nima kofeina in tudi ne kalorij. Ker ima veliko vitamina C, lahko obkladek iz sapotovca zdravi rane na koži, jo naredi elastično in gladko.

Verjetno vam je jasno, da so nad črnim sapotovcem najbolj navdušeni otroci. Ko bodo prvič poskusili ta nenavaden sadež, jih boste težko prepričali, da čokoladni puding ne raste na drevesu.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021