Datum: 9.10.2022 11:45:21 - Rubrika: Zdravje, lepota
7 naravnih antioksidantov
Pri oksidaciji nastajajo prosti radikali, ki v telesu sprožajo verižne reakcije zaradi katerih prihaja do poškodb celic. Tako nastane rak. Antioksidanti te procese preprečujejo.
Antioksidanti preprečujejo in upočasnjujejo procese oksidacije. Prav zaradi tega bi morali biti zelo pozorni nanje in jih zavestno vključevati v vsakodnevne obroke. Med najpomembnejše antioksidante spadajo glutation, vitamina C in E, multikomponentni encimi, peroksidaze ... V trgovinah je mogoče kupiti različne prehranske dodatke, ki že vsebujejo antioksidante, vendar pa ni jasno, ali so ti "umetni" antioksidanti res tudi uporabni. Vsekakor so tisti iz svežega sadja in narave veliko boljši.

Tokrat vam ponujamo 7 živil, ki imajo močen antioksidativen učinek, krepijo imunski sistem, poleg tega pa z njihovim vnosom v telo dobimo ne samo vitamine in minerale, pač pa tudi maščobe, ki so pomembne za topnost vitaminov in drugih hranljivih snovi. Znanost se namreč v tem trenutku največ ukvarja, kako pripeljati antioksidante na obolela mesta, do poškodovanih celic.

1. Kokošja juha
Vroča kokošja juha ima močan protivnetni učinek, lajša simptome prehlada, krepi imunski sistem in lahko bistveno skrajša čas okrevanja po bolezni. Kokošjo juho bi morali jesti takoj, ko se slabše počutimo in se nam zdi, da bi lahko zboleli. Dobro pri tem pa je, da jo lahko tudi zamrznemo. Kocka, ali dve kokošje juhe na dan je najboljše darilo zdravju.

2. Voda
Čeprav se nam zdi, da voda nima hranljivih snovi, pa je dovolj vode v telesu ključnega pomena, da ne pride do izsušitve sluznice. Če telo nima dovolj vode, je tveganje za bolezen večje. Ne pozabite, da telo potrebuje vsaj 2 litra vode na dan, ko pa smo bolni, pa še več.

3. Gobe
Vse vrste gob pospešujejo delovanje celic, ki se borijo z virusi, bakterijami, ki povzročajo bolezni. Gobe so balzam za imunski sistem.

4. Rdeče meso, ajda, oreščki, špinača
To so živila bogata z železom. Pomanjkanje železa je lahko tudi eden od vzrokov, da se bolezen hitro razširi.

5. Zeleni čaj
Za čaje je znano, da imajo veliko antioksidantov, raziskave pa kažejo, da že ena skodelica na dan zmanjša verjetnost, da bi zboleli, za 35 %. Če vam okus zelenega čaja ni všeč, izberite jasminov čaj, ki je bolj blagega okusa in prav tako zdravilen. Pravzaprav je jasminov čaj med najbolj priljubljenimi na svetu. Še to ... Čaj je najbolj učinkovit brez dodatkov (sladkorja, mleka, celo limone).

6. Jogurt
Jogurt vsebuje probiotike, ki so močno orožje v boju z virusi. Vsebuje koristne bakterije, ki uravnavajo prebavo (ne pozabit, da tričetrt imunskega sistema izhaja iz želodca), hkrati pa vsebuje snovi, ki preprečujejo okužbe dihal. V jesenskem in zimskem času je zelo pomembno redno uživanje jogurta (navadnega, da ne bi kdo zamešal s sadnimi).

7. Med
V mnogih primerih je žlička medu ali dve pred spanjem bolj učinkovita od vseh farmacevtskih sirupov. Priskrbite si domač med, poskusite pa ga uživati surovega. Če med dodate k čaju, v pecivo ali smoothije, se lahko zgodi, da bodo druge snovi zavrle njegove zdravilne učinke.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021