Datum: 17.10.2022 20:50:50 - Rubrika: Dobro je vedeti
Čudež iz borovega lubja
Izvleček iz borovega lubja je najmočnejši poznani antioksidant, izboljšuje mikrocirkulacijo, ščiti stene krvnih žil, preprečuje krčne žile in čisti telo v samo nekaj urah
Pred približno 80 leti so biologi postali prvič pozorni na lubje obmorskih borovcev, ki rastejo v gozdovih jugozahodne Francije. Do danes so naredili več kot 230 raziskav in vse so potrdile izjemno učinkovitost lubja. Borovci namreč vsebujejo edinstvene flavonoide, izvleček iz lubja pa se imenuje pikogenol (pycnogenol). Pikogenol znižuje glukozo v krvnem obtoku. Zavira namreč delovanje encima, ki cepi kompleksne ogljikove hidrate. S tem preprečuje napredovanje sladkorne bolezni.

Raziskave so pokazale, da dnevno jemanje po 60 ml pikogenola občutno razširi kapilare in deluje tudi potem, ko ga več ne jemljemo. Pretok krvi se poveča za 46 odstotkov. Pikogenol ima 6-krat več antioksidantov, kot zeleni čaj, je 20-krat močnejši od vitamina C in 50-krat močnejši od vitamina E. Ker je prehrana sodobnega človeka velikokrat osiromašena flavonoidov, je smiselno njihovo dodajanje v obliki prehranskih dopolnil.

Večino antioksidantov ljudje dobimo iz rastlin. Obstaja zanimiva razlaga, zakaj je temu tako. Rastline so izpostavljene UV-žarkom in zato sintetizirajo lastne antioksidanteme katere prištevamo tudi vitamina E in C, flavonoide in karotenoide (likopen, karoten).
Večino antioksidantov izoliramo iz rastlinskih delov.

Zanimivo pri tem je, da imajo vse vrste bora zdravilno moč. Najnovejše raziskave kažejo, da podobno močne antioksidante vsebuje tudi kočevska bela jelka iz katere so že uspeli patentirati naravno zdravilno učinkovino abigenol.

Nekaj pa je vendarle treba vedeti o antioksidantih. Priporočena dnevna količina vitamina E je 500 mg, preveč pa lahko povzroči antikoagulativni učinek, kar je ob pomanjkanju vitamina K lahko celo nevarno.

Priporočena dnevna količina vitamina C je 500 mg. Če na dan zaužijete več kot 2 grama vitamina C, se lahko pojavijo slabost, krči v trebuhu in driska. Višek vitamina C se izloči skozi ledvice.

Tudi preveč betakarotena ni škodljivo, čeprav lahko povzroči izpadanje las in bolj suho kožo.

A če negativne učinke primerjamo s pozitivnimi, potem bi morali poskrbeti, da bo v naši prehrani bistveno več antioksidantov. Optimalna količina je 90 do 100 mg vitamina C, 100 mg vitamina E in 30 do 90 mg koencima Q-10.

In kako uživati borovo lubje? Poleg kapsul in pikogenola v prahu je zelo priporočljiv čaj iz borovega lubja. Zelo razširjen je v Švici, Argentini, Koreji, Italiji, Nemčiji, Finskem in na Nizozemskem, v naših krajih pa je manj v uporabi.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021