Rubrika: Dobro je vedeti
Čudež iz borovega lubja
Izvleček iz borovega lubja je najmočnejši poznani antioksidant, izboljšuje mikrocirkulacijo, ščiti stene krvnih žil, preprečuje krčne žile in čisti telo v samo nekaj urah
Pred približno 80 leti so biologi postali prvič pozorni na lubje obmorskih borovcev, ki rastejo v gozdovih jugozahodne Francije. Do danes so naredili več kot 230 raziskav in vse so potrdile izjemno učinkovitost lubja. Borovci namreč vsebujejo edinstvene flavonoide, izvleček iz lubja pa se imenuje pikogenol (pycnogenol). Pikogenol znižuje glukozo v krvnem obtoku. Zavira namreč delovanje encima, ki cepi kompleksne ogljikove hidrate. S tem preprečuje napredovanje sladkorne bolezni.

Raziskave so pokazale, da dnevno jemanje po 60 ml pikogenola občutno razširi kapilare in deluje tudi potem, ko ga več ne jemljemo. Pretok krvi se poveča za 46 odstotkov. Pikogenol ima 6-krat več antioksidantov, kot zeleni čaj, je 20-krat močnejši od vitamina C in 50-krat močnejši od vitamina E. Ker je prehrana sodobnega človeka velikokrat osiromašena flavonoidov, je smiselno njihovo dodajanje v obliki prehranskih dopolnil.

Večino antioksidantov ljudje dobimo iz rastlin. Obstaja zanimiva razlaga, zakaj je temu tako. Rastline so izpostavljene UV-žarkom in zato sintetizirajo lastne antioksidanteme katere prištevamo tudi vitamina E in C, flavonoide in karotenoide (likopen, karoten).
Večino antioksidantov izoliramo iz rastlinskih delov.

Zanimivo pri tem je, da imajo vse vrste bora zdravilno moč. Najnovejše raziskave kažejo, da podobno močne antioksidante vsebuje tudi kočevska bela jelka iz katere so že uspeli patentirati naravno zdravilno učinkovino abigenol.

Nekaj pa je vendarle treba vedeti o antioksidantih. Priporočena dnevna količina vitamina E je 500 mg, preveč pa lahko povzroči antikoagulativni učinek, kar je ob pomanjkanju vitamina K lahko celo nevarno.

Priporočena dnevna količina vitamina C je 500 mg. Če na dan zaužijete več kot 2 grama vitamina C, se lahko pojavijo slabost, krči v trebuhu in driska. Višek vitamina C se izloči skozi ledvice.

Tudi preveč betakarotena ni škodljivo, čeprav lahko povzroči izpadanje las in bolj suho kožo.

A če negativne učinke primerjamo s pozitivnimi, potem bi morali poskrbeti, da bo v naši prehrani bistveno več antioksidantov. Optimalna količina je 90 do 100 mg vitamina C, 100 mg vitamina E in 30 do 90 mg koencima Q-10.

In kako uživati borovo lubje? Poleg kapsul in pikogenola v prahu je zelo priporočljiv čaj iz borovega lubja. Zelo razširjen je v Švici, Argentini, Koreji, Italiji, Nemčiji, Finskem in na Nizozemskem, v naših krajih pa je manj v uporabi.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023