Datum: 23.10.2021 18:27:47 - Rubrika: Zdravje, lepota
Zakaj je dobro biti pozoren na sirotko v prahu
Sirotka je bogata z vitamini in minerali, a sirotka v prahu ima precej širše možnosti uporabe
Sirotko v prahu je mogoče dobiti, če sveži sirotki odstranimo vodo. Poznamo sladko sirotko v prahu (ima pH 5,6), kislo sirotko v prahu (pH 5,1), demineralizirano sirotko v prahu ter sirotko v prahu brez laktoze. Najpogosteje se sirotka v prahu uporablja kot dodatek pri proizvodnji klobas, juh, pekovskih proizvodov, sirov in namazov, demineralizirana sirotka in sirotka brez laktoze pa je pomembna sestavina otroške hrane.

Kisla sirotka je okusnejša in ima manj laktoze in mlečnih maščob. Delež zdravih aminokislin je pri kisli sirotki 10-krat večji, kot pri mleku.

Sirotka nastane pri proizvodnji sira. Iz 10 litrov mleka se dobi 1 kilogram sira i 9 litrov sirotke. Sirotka je že stoletja poznano zdravilo, saj vsebuje vse esencialne aminokisline, beta-laktoglobulin, laktalbumin, imunoglobulin, laktoferin ... Vse to so zelo pomembne sestavine, ki telesu pomagajo pri regeneraciji, pri krepitvi imunskega sistema, najpomembnejši pa so proteini, ki čistijo in krepijo jetra in pomagajo premagovati virus hepatitisa in zmanjšujejo nivo stresnega hormona kortizola.

Sirotko najpogosteje uporabljajo športniki, zelo zanimiva pa je kot dodatek k smoothijem. Je namreč nizkokalorična in stabilizira nivo sladkorja v krvi, s tem pa je manjša tudi potreba po inzulinu.

Sirotka v prahu se najboljše poda k jogurtu, sladoledu, prigrizkom z rižem, kruhu namazanim s skuto in zelišči, zelo dobra je tudi poleg jagodičevja in gozdnih sadežev, kakšno žličko si lahko privoščite k solati z jajci, seveda pa je najboljša kot dodatek k zelenjavnim smoothijem.

In še nekaj: sirotko v prahu je težje dobiti, kot si mislite. Obstaja veliko nadomestkov, ki niso niti približno tako hranljivi, poleg tega sirotko mnogi zamenjujejo z mlekom v prahu.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021