Datum: 1.9.2021 20:22:41 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kaj jesti po bruhanju
Vseeno je, ali bruhate zaradi bolezni, ali pa bruhanje umetno izzovete, želodec potrebuje nekaj za pomiritev.
Ve se, kako potuje hrana skozi naše telo. Če pa se ta pot spremeni (temu pravimo bruhanje), pa lahko kislina močno razdraži tiste predele prebavnega trakta, ki niso vajeni tako močnih snovi. želodec je pri tem najbolj občutljiv, saj ga že vsaka najmanjša sprememba vznemiri. Prav zaradi tega je zelo pomembno, da po bruhanju zaužijete stvari, ki pomirjajo, predvsem pa morate piti veliko tekočine.

Med najprimernejša živila po bruhanju priporočamo toast ali prepečenec, vse vrste suhih keksov, banane in bistre juhe ... Ta živila namreč nevtralizirajo in zmanjšujejo želodčno kislino, ne izzivajo dodatnega napora želodca in ustavljajo presnovo. Počakajte vsaj pol ure in med tem poskusite popiti čim več mlačne vode.

Priporočljivo je piti tudi veliko čajev, pri čemer je pri nas najprimernejši kamilični čaj, a je pomembno, da ga ne popijete vsega naenkrat. Pijte počasi in ne prevročega (no, tudi mrzel ni priporočljiv). Pijte dva ali tri požirke na minuto. Ritem pitja naj bo čim bolj enakomeren, ker bo to pomirilo tudi želodec. Ista zmernost, počasnost in enakomernost naj velja tudi pri pitju vode.

Po bruhanju ne smete jesti mastnih in začinjenih jedi, mesa ali mesnih izdelkov, tudi sveže sadje in zelenjava niso priporočljivi. Prav tako ne smete piti sveže stisnjene sokove, industrijske sokove, alkoholnih pijač, zelo nevarne pa so tudi razne šumeče vitaminske tablete.

Zapomnite pa si še nekaj: vsako bruhanje (naravno ali prisilno) telo močno oslabi. Poleg slabih in škodljivih snovi gredo iz telesa tudi dobre snovi, ki jih telo potrebuje. V bruhanju je (poleg škodljivih snovi, ki so privedle do bruhanja) tudi veliko mineralov in vitaminov, ki jih je telo ustvarilo za predelavo in to morate nadomestiti. še posebej v primeru bolezni telo potrebuje orožje s katerim se bori proti vsiljivcem.
Erika Volk
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021