Rubrika: Dobro je vedeti
Kaj morate vedeti o kozjem mleku
Kozje mleko spada med najbolj zdrava živila na svetu, še posebej, ko imamo v mislih mlečne proizvode
Kozje mleko je po kemijski strukturi najbolj podobno materinemu mleku. Poleg tega najdemo kozje mleko na vseh kontinentih sveta. Vrsta raziskav je potrdila, da lahko z dodatkom kozjega mleka k dnevni prehrani na naravni način ozdravimo celo vrsto bolezni. Ima veliko preteinov bogatih z esencialnimi aminokislinami, veliko vitaminov, mineralov, najpomembneje pa je, da kozje mleko nima težko prebavljivih maščob in manj holesterola, kot kravje.

Kozje mleko ima bistveno manj laktoze, kot kravje, zato je za mnoge ljudi lažje prebavljivo in ga priporočamo tudi ljudem, ki imajo težave z želodcem. V primerjavi s kravjim je v kozjem mleku bistveno več vitamina B1, B2, B6 in B12 ter kalcija in silicija (pomemben je za regeneracijo kože, nohtov in las), poleg tega pa ima bistveno manj kalorij. Ker je prijazen do prebavnega sistema, pomirja težave s presnovo in ne vsebuje proteine, ki povzročajo alergije (ima 89 % nižjo raven beta-kazeina kot kravje). To je pomembno predvsem pri otrocih.

V starih časih so kozje mleko uporabljali za krepitev imunskega sistema, nižanje krvnega pritiska, za lajšanje pljučnih obolenj, tuberkuloze, zelo učinkovito pa je za blaženje stresa. Kozje mleko deluje pomirjujoče tudi na hiperaktivne otroke.

Koze uživajo več kot 600 različnih rastlin in vršičkov, kar je največ med vsemi domačimi živalmi, zato je njihovo mleko pravo bogastvo narave. že Hipokrat je pisal o zdravilnih učinkih kozjega kislega mleka in kozjem siru.

Za koze velja še en fenomen. Kaj imajo skupnega morski psi, komarji in koze? Nobena od teh živalskih vrst ne zboli za rakom, to dejstvo pa že dolgo vznemirja raziskovalce, ker verjamejo, da dobo tudi s pomočjo koz odkrili čudežno formulo za boj proti raku. Doslej je znano le, da ima kozje mleko veliko konjugirane linolne kisline (CLA), ki ima dokazan antikarcinogeni učinek.

Pred časom se je pojavila celo ideja, da bi vsaka slovenska družina imela svojo kozo. S tem bi namreč za 30 % zmanjšali tveganje za rakave bolezni. Tudi bolezni otrok (in posledično bolniških izostankov) bi bilo bistveno manj (celo do 40 %). Kozje mleko tudi zelo učinkovito zavira procese staranja, kar pomeni, da bi bilo tudi bolezni v starosti manj. Ni težko izračunati, da bi država ogromno prihranila pri zdravstveni blagajni, če bi subvencionirali kozje mleko in druge kozje proizvode.

In še ena podrobnost: koze bodo vedno najprej pojedle najbolj zdrave vršičke in dele rastlin. Zanje velja, da so med najbolj izbirčnimi živalmi na svetu. Iz tega bi se lahko tudi ljudje naučili bolje skrbeti za svojo prehrano, še posebej, ker se koze zelo pogosto prej lotijo lubja, kot plodov.

Še nasvet: sveže kozje mleko nima neprijetnega vonja, ima pa drugačen okus in aromo kot kravje mleko. Po tem lahko hitro prepoznate, kako sveže je mleko. Če vas drugačnost okusa moti, si pomagajte z vanilijo ali cimetom, ki bosta nevtralizirala okus, hkrati pa že tako bogato mleko naredila še bogatejše.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023