Datum: 21.10.2021 18:51:43 - Rubrika: Dobro je vedeti
Hrana, ki ustavi izpadanje las
Najpogostejši razlog za izpadanje las so hormonske motnje in stres, s težavo pa se srečujejo tako moški, kot tudi ženske.
Pri moških so se že nekako sprijaznili, da ostanejo brez las, za ženske pa je to ena najhujših nočnih mor. Večinoma gre za hormonsko okvaro, ki je najpogostejša med nosečnostjo, lahko gre motnjo v metabolizmu, pogosto pa je kriv tudi stres. Lasje pa izpadajo tudi zaradi zvišanega nivoja testosterona, preveč vitamina A, kot tudi nenadne izgube teže.

Rešitev je preprosta: ponovno morate vzpostaviti ravnovesje hormonov. To pa lahko preprosto storite s pravilno prehrano.

Obstajajo živila, ki povečujejo raven serotonina v krvi, ki pomaga lajšanje stresa. Priporočamo vam, da zmešate ovseno kašo s sadjem in medom, jejte veliko banan, špinače in zelene zelenjave. Pomagajo tudi mastne ribe, losos, tuna, oreščki, avokado, agrumi ... Zelo učinkovito sredstvo za hormonsko ravnovesje je tudi izvleček baldrijana (dovolj je nekaj kapljic pomešanih z mlačno vodo).

Poleg pazljive izbire hrane bodite pozorni še na telesno aktivnost. Pri tem je treba opozoriti, da vam lasje lahko odpadajo tudi zaradi fizičnega stresa. To pomeni, da ste dalj časa neaktivni, potem pa se močno naprezate tako, da vas naslednji dan boljo vse mišice, je tudi to za telo stres. Stresno je tudi, če telo preobremenite, če pretirano športate, če ste predolgo v fitnesu ... Če želite telesu dobro, je pol ure sprehoda povsem dovolj. S sprehodom v pomirjujočem okolju boste ne samo okrepili svojo fizično kondicijo, še bolj pomembno je, da krepite živčni sistem, kar je izredno pomembno pri ohranjanju hormonskega ravnovesja. Ne pozabit, da so vsi sistemi v telesu med sabo povezani in soodvisni.

Na izpadanje las pa v največji meri vpliva vitamin A in sicer preveč vitamina A. To pomeni, da morate omejiti količino korenja, marelic, rdeče paprike, jetra, masla.

Prav tako bodite pozorni na količino proteinov. Poskrbite, da boste jedli hrano z veliko beljakovinami, še posebej rastlinskimi beljakovinami, ki jih je veliko v fižolu, grahu, leči, čičeriki ... K temu moramo prišteti še živila z veliko omega-3 kislinami, ki jih je največ v avokadu, lanenih semenih, olivnem olju ...

Za zdravje lasišča tudi, ko imate težave s prhljajem (suho kožo), je pomemben cink. živila bogata s cinkom so bučna semena, grah, goveje in telečje meso, jetra, pšenični kalčki.

In še najpomembnejša stvar, ki lahko za dobrih 30 % zmanjša izpadanje las: dovolj spanja. Bodite pozorni: ko boste imeli obdobje slabšega, nemirnega spanca, ali če ne boste spali vsaj 8 ur na dan, bo izpadanje las intenzivnejše.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021