Datum: 17.9.2022 6:35:47 - Rubrika: Dobro je vedeti
Sok iz ene sestavine, zdravi pa 100 bolezni
Zelo znana je shujševalna dieta, pogosto je na naših mizah, a le redki se spomnijo, da bi iz njega naredili sok.
Zelje so že pred stoletji uporabljali v medicini, njegove zdravilne lastnosti pa so neprekosljive. Zelje je tako bogato z antioksidanti in minerali, da bi ga že zaradi tega morali vsakodnevno uživati. Vsebuje velike količine vitaminov C in U (slednji se uporablja kot naturopatski dodatek za zdravljenje različnih zdravstvenih problemov). Zelje je še posebej priporočljivo za ljudi z anemijo oziroma slabokrvnostjo, ker je naravni antiseptik, kar pomeni, da pomaga v telesu obnoviti vitalne minerale in vitamine.

Zelje dokazano zdravi veliko manjših bolezni, med drugim mačka, blaži kronične bolezni, kašelj, celo vnetje ušes preprečuje. Je rahel diuretik, kar pomeni, da deluje kot naravno odvajalo in je zelo učinkovit čistilec telesa. Zdravi želodčne razjede, glede na visoko vsebnost žvepla, klora in joda pa zelo učinkovito odstranjuje sluz iz prebavnega trakta.

Zelje je dokazano tudi izredno učinkovito zdravilo pri preprečevanju nastanka rakastih celic in blokira razvoj metastaz. Največ primerov ozdravitve z zeljem je ugotovljenih pri raku na dojkah, debelem črevesju, jetrih, pljučih in jajčnikih, to zdravilno moč pa daje zelju snov sulforafan, ki ščiti celice pred invazijo rakotvornih snovi.

Ima pa zelje še eno zelo posebno in koristno lastnost. Zavira namreč pretvorbo sladkorja, kar mnogi izkoriščajo pri shujševalnih dietah.

Kako pripraviti juice iz zelja?

Lahko uporabite sokovnik, lahko pa tudi mikser. Pomembno je, da zeljne liste za pol ure namočite v toplo vodo v katero ste zmešali malo jabolčnega kisa. Kis ne bo samo uničil škodljive bakterije na listih (tudi če je pridelava še tako ekološka, so lahko s pesticidi zastrupljeni zrak, voda in zemlja), pač pa bo v vašem želodcu pospešil prebavo in pognal presnovne procese. Samo tako bodo čistilne lastnosti zelja prišle do izraza.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021