Datum: 23.10.2021 12:55:10 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kaj jesti pred obroki, da bi znižali zaužito količinon energije (kalorije)?
Ali ste vedeli, da obstajajo živila, ki hrani odvzame tudi do tretjino energijske grednosti? Vse kar morate storiti je, da pred obrokom pojeste nekaj orehov.
Zniževanje energijske vrednosti (kalorij) ni nikakršen čarovniški trik. Orehi namreč zelo učinkovito zmanjšujejo občutek lakote, zmanjšujejo apetit in, če pest orehov pojeste pred obrokom, boste pojedli manj in prej boste imeli občutek sitosti. Dovolj je, da 15 minut pred obrokom pojeste 4 do 6 polovičk orehovih jedrc.

Uživanje orehov pred obroki pa ima še eno pozitivno lastnost. Poleg nižje energijske vrednosti (manj kalorij), ki jo pojeste, v telo vnesete tudi pozitivne in zdrave maščobe. Pravo nasprotje obrokom z veliko ogljikovimi hidrati in trans maščobami. Orehi vsebujejo kar 60 odstotkov maščob, med katerimi prevladujeta linolna in linolenska kislina, ki sta esencialni maščobni kislini.

Ob tem je treba vedeti, da so orehi zelo energijsko bogati in zato z njimi ne smete pretiravati. Orehi naj bodo predvsem zamenjava za sladko pecivo, kekse, ocvrto hrano, testenine.

Sicer pa so orehi dobri za žile, kožo, prebavo. Orehi sproščajo in pomirjajo, pomagajo pri presnovi, krepijo srce in pljuča, znižujejo holesterol v krvi, delujejo protivnetno. Vsebujejo veliko aminokisline arginin, ki spodbuja nastanek dušikovega oksida, ki skrbi, da arterije ostanejo prožne in omogočajo dober pretok krvi skozi srce.

In še eno stvar si zapomnite: orehi vsebujejo veliko vitamina E, ki pomaga pri preprečevanju raka na dojkah in prostati.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021