Datum: 23.10.2022 14:55:10 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kaj jesti pred obroki, da bi znižali zaužito količinon energije (kalorije)?
Ali ste vedeli, da obstajajo živila, ki hrani odvzame tudi do tretjino energijske grednosti? Vse kar morate storiti je, da pred obrokom pojeste nekaj orehov.
Zniževanje energijske vrednosti (kalorij) ni nikakršen čarovniški trik. Orehi namreč zelo učinkovito zmanjšujejo občutek lakote, zmanjšujejo apetit in, če pest orehov pojeste pred obrokom, boste pojedli manj in prej boste imeli občutek sitosti. Dovolj je, da 15 minut pred obrokom pojeste 4 do 6 polovičk orehovih jedrc.

Uživanje orehov pred obroki pa ima še eno pozitivno lastnost. Poleg nižje energijske vrednosti (manj kalorij), ki jo pojeste, v telo vnesete tudi pozitivne in zdrave maščobe. Pravo nasprotje obrokom z veliko ogljikovimi hidrati in trans maščobami. Orehi vsebujejo kar 60 odstotkov maščob, med katerimi prevladujeta linolna in linolenska kislina, ki sta esencialni maščobni kislini.

Ob tem je treba vedeti, da so orehi zelo energijsko bogati in zato z njimi ne smete pretiravati. Orehi naj bodo predvsem zamenjava za sladko pecivo, kekse, ocvrto hrano, testenine.

Sicer pa so orehi dobri za žile, kožo, prebavo. Orehi sproščajo in pomirjajo, pomagajo pri presnovi, krepijo srce in pljuča, znižujejo holesterol v krvi, delujejo protivnetno. Vsebujejo veliko aminokisline arginin, ki spodbuja nastanek dušikovega oksida, ki skrbi, da arterije ostanejo prožne in omogočajo dober pretok krvi skozi srce.

In še eno stvar si zapomnite: orehi vsebujejo veliko vitamina E, ki pomaga pri preprečevanju raka na dojkah in prostati.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021