Datum: 20.10.2021 14:59:34 - Rubrika: Dobro je vedeti
Presenečeni boste, česa ne smete jesti, ko ste lačni, kot volk
Ko vas zagrabi nepopisna lakota, ohranite delček samokontrole. Ne zato, ker določene jedi še spodbujajo apetit, pač pa določene jedi na prazen želodec lahko povzročijo poškodbe, rane, razjede ...
Zares lačni postanemo, če preskočimo obrok, cel dan nič ne jemo, želodec pa se skrči in komaj čaka, da ga z nečim napolnite. V takih primerih morate močno zategniti zavoro in še posebej pazljivo izbirati hrano. Z določenimi živili si lahko razdražite sluznico in celo trajno poškodujete prebavni trakt. Še posebej je to nevarno, če se vam preskakujete obroke in imate neredno prehrano.

1. Začimbe
Močno začinjena in pikantna hrana je tudi v stanju, ko je želodec poln, zelo problematična za prebavo. V prebavnem traktu nastajajo zelo močne kisline, da bi razgradile začimbe, ki škodujejo celo telesu samemu. Je pa razlika, ali so v želodcu še drugi sokovi, ki razredčijo nevarne kisline, ali ne. Začinjena hrana na prazen želodec bo skoraj zagotovo povzročila krče in bolečine v trebuhu. Če nimate druge hrane, potem pred obrokom popijte vsaj kozarec mleka, ali jogurt, da okrepite sluznico in želodec po več urah stradanja pripravite na "trše" okuse.

2. Kava in citrusi
Ko ste lačni, se s kavo ne boste potolažili. Enako velja tudi za jutranje obrede. Če pijete kavo na prazen želodec, močno škodite lastnemu zdravju. Kava in citrusi na prazen želodec so prava razdiralna bomba. V želodcu nastaja kislina, ki razžira še tako zdravo tkivo. Povzroča čir na želodcu in drobne ranice iz katerih se razvije eden najbolj strašnih rakov - rak na črevesju.

3. Prigrizki
Slani prigrizki vas ne bodo nasitili. Od čipsov, krekerjev in drugih nutricistično praznih jedi telo ne bo dobilo ne energije in ne hranljivih snovi. Le razdražili ga boste in sprožili procese v jetrih in ledvicah, ki škodijo vsem notranjim organom. To je tako, kot bi zaganjali stroj, čeprav veste, da nima goriva in ne olja, da bi gladko tekel. Poškodbe zaradi tega so lahko trajne in hude.

4. Jabolka in hruške
Mislite, da lahko s sadjem zajezite lakoto? Nikakor! Še več: če pojeste jabolko ali hruško na prazen želodec, boste občutili še večjo lakoto, preveč sadne kisline pa bo povzročilo, da telo ne bo absorbiralo hranljivih snovi, ostal pa bo samo sladkor. Prav zaradi tega nutricisti priporočajo, da poleg pojeste pest oreščkov, še bolje pa, če pojeste kos sira.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021