Datum: 29.9.2021 10:20:18 - Rubrika: Dobro je vedeti
Je sladki krompir res boljši od navadnega?
Sladki krompir vsebuje med drugimi tudi snov, ki odloča o tem, kaj bomo bolni in kdaj zdravi ...
Sladki krompir sodi med najstarejšo zelenjavo, kar jih poznamo. Prvenstveno izhaja iz Srednje in Južne Amerike, v naše kraje pa ga je prinesel Krištof Kolumb, še bolj pa je zanj zaslužna cesarica Marija Terezija, ki je leta 1767 izdala ukaz o obveznem sajenju krompirja. Razlog je bil preprost: po zaslugi krompirja se je Evropa takrat izognila hujši lakoti. Takrat je večinoma šlo za sladki krompir, sorte, ki jih poznamo danes, pa so nastale vrsto let kasneje.

Danes je običajni krompir skoraj povsem izrinil sladkega, ki je po veliko parametrih boljši in celo bolj zdrav. Glikemični indeks sladkega kuhanega krompirja je 46, pečenega pa 80 (pri običajnem krompirju sta ti vrednosti 70 in 85). Največja razlika med krompirjema je v vsebnosti beta karotena (provitamin A), ki ga je v sladkem krompirju kar za 200 % več. Več je tudi mangana (50 %), baker (36 %), vitaminov B in C, kalija, fosforja ...

Kakšni so učinki sladkega krompirja?

Obsežni testi so potrdili, da sladki krompir izjemno močno dviguje nivo vitamina A v telesu (izboljšuje vid, kožo, imunski sistem). poleg tega zavira oksidacijo holesterola (nevarnost za poapnenje žil, krvne strdke), zmanjšuje bolezni srca in ščiti priželjc (to je glavna žleza imunskega sistema) in varuje telo pred učinki prostih radikalov (glavni vzrok za nastanek rakavih obolenj). Zelo pomembne sestavine sladkega krompirja se skrivajo tudi v kompleksu vitaminov B (B1, B7 ali vitamin H, B5, B6, B2), ki jih človeško telo ne more proizvesti in so nujni za normalno delovanje presnove in živčevja. Seveda pa ne smemo spregledati glutationa, nekateri mu pravijo tudi mojster vseh antioksidantov, ki je ključen element pri razstrupljanju telesa in odločilen faktor glede našega zdravja. Ko v telesu pade nivo glutationa, zbolimo.

Uporaba

že res, da je sladki krompir v resnici krompir, a z drugačnim okusom. lahko ga pečete in kuhate, a najbolje se poda z zelenjavno juho, gobovo omako, krompirjeve palačinke, zaradi okusa, ki rahlo spominja na bučke, ga lahko dodamo tako k solatam, kot tudi sladicam, zelo okusen pa je tudi pire. Sladki krompir je tudi odličen v mešanici banan, javorjevega sirupa, cimeta in orehov.

Slabe plati

Sladki krompir vsebuje kar nekaj oksalatov. Sicer ne toliko, kot špinača, pesa ali rabarbara, a je vseeno potrebna previdnost še posebej pri ljudeh, ki imajo težave z žolčem ali ledvicami. Oksalati namreč vplivajo na absorpcijo kalcija v telesu, kar lahko povzroči težave na kosteh, pa tudi nekaterih prebavilih. Je pa res, da vsebnost oksalatov v sladkem krompirju ni tako visoka, da bi bilo škodljivo zdravju. Zmernost je vedno dobrodošla.
Erika Volk
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021