Datum: 19.8.2023 6:19:42 - Rubrika: Dobro je vedeti
5 (zgrešenih) mitov o olivnem olju
Ste prepričani, da poznate olivno olje in ga znate uporabljati? Preverite nekaj dejstev, ki jih 90 % gospodinj ne pozna.
1. Olivno olje iz trgovine je vedno sveže
Čeprav je pravilno skladiščeno in shranjeno, ima olje rok trajanja največ tri leta, čeprav je to večinoma celo 2 leti in manj. Za razliko od vina, kjer velja, da z leti pridobi kvaliteto, to pri olivnih oljih ne velja. Priporočamo vam, da kupujete le tista olja, ki imajo označeno leto izdelave.

2. Kvalitetno olje je za solate, cenejše pa za kuhanje
Tudi to je eden od napačnih mitov. Namreč, kvalitetnejša olja so kvalitetnejša ravno zato, ker dobro prenašajo visoko temperaturo. Med kuhanjem ne izgubijo hranljivih snovi. Pri sobni temperaturi so razlike med cenejšimi in dražjimi olji minimalne.

3. Olivno olje je treba hraniti v steklenih steklenicah
To je res, vendar samo v primeru, če je steklenica temna. Olivno olje namreč močno reagira na svetlobi, kjer sčasoma izgubi strukturo, okus in s tem kvaliteto. Zanimivo je, da je pločevinasta ali keramična embalaža enako učinkovita.

4. Olivno olje ima malo kalorij
Na žalost to ne drži! Čeprav je zdravo in hranljivo, je še vedno olje in ima zato veliko kalorij. že samo žlica olivnega olja ima lahko do 120 kalorij. Dobra stran olivnega olja je, da ima v primerjavi z drugimi rastlinskimi olji ali maščobami živalskega izvora razmeroma nizko stopnjo holesterola (slabih maščob). Prav tako je močan antioksidant z visoko hranljivo vrednostjo, pa zato pravimo, da je dobro za zdravje. Z olivnim oljem ne boste shujšali.

5. Dobro olivno olje ima prijeten okus
Sicer so okusi različni, a sveže olje ima izrazito močen in grenek okus, ki močno draži brbončice na jeziku. Ta okus vsem ne ustreza. Če olivnega olja ne čutite na jeziku, potem ni sveže.
vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021