Datum: 23.8.2021 14:50:39 - Rubrika: Zdravje, lepota
Ali veste, katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo?
Le redke vrste zelenjave s kuhanjem pridobijo hranljive vrednosti, a le ena jih tako poveča, da jo je škoda jesti surove.
Čeprav se sliši neverjetno, a termično obdelano korenje ima nekajkrat več hranljivih snovi. Za primerjavo. Surov korenček ima približno 3 % beta karotena, kuhan pa 40 % (100 gramov kuhanega korenja vsebuje 407 % dnevnih potreb beta karotena). Prav tako se med kuhanjem sproščajo velike količine vitaminov E, B1, B2, B3 in B6, 4-krat več je tudi folne kisline, sprosti se fosfor, kalij, mangan in molibden. Nekajkrat več pa je tudi antioksidantov, zato je kuhano korenje tudi zdravilo proti raku.

Redno uživanje beta karotena zmanjšuje tveganje za nastanek glavkoma in sive mrene, pomaga pri ohranjanju in izboljšanju vida, zmanjšuje kratkovidnost ... Še posebej je zaželen pri otrocih.

Beta karoten zelo učinkovito preprečuje raka, še posebej raka na pljučih, želodcu, požiralniku, tankem črevesju in materničinem vratu. Prav tako za 40 odstotkov zmanjša možnosti za možgansko kap, spodbuja prebavo in delovanje jeter, ohranja srce in ožilje, krepi imunski sistem, pomaga pri driski, izboljša videz kože, čisti telo ...

Kako pripraviti kuhan korenček?

Korenček očistite, olupite in narežite na trakove. Dajte ga v posodo z vodo in kuhajte približno 20 minut. Lahko ga jeste kuhanega, lahko ga pa še malo popražite na koščku masla in rahlo posolite.

Tako jed bodo še otroci imeli radi.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021