Datum: 23.8.2023 10:20:39 - Rubrika: Zdravje, lepota
Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo?
Le redke vrste zelenjave s kuhanjem pridobijo hranljive vrednosti, a le ena jih tako poveča, da jo je škoda jesti surove.
Čeprav se sliši neverjetno, a termično obdelano korenje ima nekajkrat več hranljivih snovi. Za primerjavo. Surov korenček ima približno 3 % beta karotena, kuhan pa 40 % (100 gramov kuhanega korenja vsebuje 407 % dnevnih potreb beta karotena). Prav tako se med kuhanjem sproščajo velike količine vitaminov E, B1, B2, B3 in B6, 4-krat več je tudi folne kisline, sprosti se fosfor, kalij, mangan in molibden. Nekajkrat več pa je tudi antioksidantov, zato je kuhano korenje tudi zdravilo proti raku.

Redno uživanje beta karotena zmanjšuje tveganje za nastanek glavkoma in sive mrene, pomaga pri ohranjanju in izboljšanju vida, zmanjšuje kratkovidnost ... Še posebej je zaželen pri otrocih.

Beta karoten zelo učinkovito preprečuje raka, še posebej raka na pljučih, želodcu, požiralniku, tankem črevesju in materničinem vratu. Prav tako za 40 odstotkov zmanjša možnosti za možgansko kap, spodbuja prebavo in delovanje jeter, ohranja srce in ožilje, krepi imunski sistem, pomaga pri driski, izboljša videz kože, čisti telo ...

Kako pripraviti kuhan korenček?

Korenček očistite, olupite in narežite na trakove. Dajte ga v posodo z vodo in kuhajte približno 20 minut. Lahko ga jeste kuhanega, lahko ga pa še malo popražite na koščku masla in rahlo posolite.

Tako jed bodo še otroci imeli radi.
vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021