Datum: 22.8.2021 13:28:51 - Rubrika: Zdravje, lepota
Zakaj je dobro jesti koruzo
Sezona kuhane in pečene koruze je na višku. Na podeželju je seveda pogosteje na jedilniku, kot v mestih. A če bi vedeli, kako koristna je lahko pečena koruza, bi jo jedli vsak dan.
Koruza ima razmeroma veliko vlaknin, nizek glikemični indeks, vsebuje malo maščob in učinkovito uravnava prebavo. Izredno učinkovito zmanjšuje tveganje za sladkorno, je izredno bogata s proteini in pomaga pri boju proti stresu. Vrsta raziskav je pokazala, da koruza vsebuje veliko aritenoidov, ki zmanjšujejo tveganja za slepoto. Koruza je zdrava in priporočljiva za nosečnice, zmanjšuje holesterol in krepi ožilje in srce.

Dejstvo, da se koruza uporablja tudi v kozmetiki, dokazuje njen vpliv na kožo. Še posebej učinkovita je pri zdravljenju izpuščajev in drugih ekcemov. Za to je zaslužen predvsem biotin oziroma vitamin B8, ki med drugim krepi lase in dela kožo mehkejšo.

Uporaba koruze v kozmetiki je tako široka, da iz nje lahko pripravimo glavne jedi, pa tudi sladice, a polenta je še vedno kraljica slovenske kuhinje. Vendar samo, če je narejena iz ekološko pridelane koruze. Na žalost večina zgoraj naštetih pozitivnih lastnosti ne velja za industrijsko pridelane kosmiče, pokovko in druge izdelke.

Za konec pa še nasvet. Če se boste odločili za taborniški način pečenja koruze na odprtem ognju, potem pustite na storžu nekaj listov, ko bodo preprečili, da bi se zlata zrnca zažgala. Če boste koruzo namazali še z maslom, bo okus slastnejši in bolj poln.

Zanimiv recept najdete tudi na: V pečici pečena koruza
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021