Datum: 21.8.2023 19:53:31 - Rubrika: Dobro je vedeti
Vas poleti zebe? Spoznajte 7 možnih razlogov
Ko so temperature nad 24 stopinjami Celzija, zdravega človeka ne sme zebsti. V nasprotnem je to lahko pomemben znak vsaj za 7 bolezni
Človeško telo se pri temperaturah nad 24 stopinjami Celzija mora hladiti. Če pa vas kljub vsemu zebe, pa vam telo nekaj sporoča in pomembno je, da to pravočasno prepoznate. Mrzlica je prav zato, ker nastane v zgodnji fazi razvoja bolezni ali kakšne druge okvare, tako zelo pomembna. Možnih vzrokov je seveda veliko več, to so le nekateri na katere najmanj pomislimo.

1. Prenizka telesna teža
Nikar si ne mislite, da na svetu ni ljudi s premalo kilogrami. So! Največ jih je med dekleti v puberteti. Maščoba namreč izolira telo, poleti pa ga tudi varuje pred vročino. Če imate pogosto mrzle roke in noge, potem poskušajte nekaj pojesti. Telo bo s tem dobilo energijo. Če mrzlica po tem izgine, potem je čas, da začnete razmišljati o hrani bogati z beljakovinami, ogljikovimi hidrati in maščobami, kak kilogram več pa vam tudi ne bo škodil.

2. Težave s ščitnico
Stalen občutek mraza pomeni, da ščitnica ne deluje pravilno. V veliko primerih gre za hipotiroidizem, to je bolezen pomanjkanja hormonov, ki med drugim upočasni matabolizem do te mere, da ne proizvaja toplote. Poleg mrzlice to motnjo spremlja stalna utrujenost, suha koža in krhki lasje. Pri ženskah je hipotiroidizem 5-krat pogostejši, kot pri moških, to bolezen pa ima približno 6 % žensk starih nad 60 let. Glede problemov s ščitnico se morate nujno posvetovati z zdravnikom.

3. Pomanjkanje železa
Kroničen občutek mrazu je lahko tudi posledica pomanjkanja železa. železo namreč dovaja v celice kisik in hranljive snovi, vzdržuje pa tudi temperaturo v telesu. Pri železu je potrebno dodati, da lahko jemljete prehranske dodatke, kar ublaži problem, reši ga pa ne. Veliko boljše je železo iz hrane. Največ ga je v mesu, jajcih, zeleni listnati zelenjavi (špinači, ohrovtu) in morskih sadežih.

4. Premalo spanja
Se spomnite, kdaj ste v enem kosu spali 8 ur? Če nimate tako dobrega spomina, potem je za mrzlico skoraj zagotovo skriva pomanjkanje spanja. Če premalo spite, nastane v telesu občutek stresa, zmanjša se aktivnost možganov, s tem pa tudi centra, ki je odgovoren za termoregulacijo telesa. S premalo spanja ali njegove slabe kvalitete se upočasni delovanje vseh organov.

5. Ste dehidrirani
Coda je glavna sestavina telesa in je odgovorna za toplotno stabilnost. Za vzdrževanje optimalne temperature potrebuje telo velike količine vode. To velja poleti in tudi pozimi. Če vas po popitem kozarcu vode ne bo več zeblo, potem imate resno težavo. Pomanjkanje tekočine lahko povzroči resne poškodbe (preberite si prispevek 10 ajurvedskih nasvetov za pitje vode).

6. Pomanjkanje vitamina B12
Vitamin B12, ki ga najdemo v živilih živalskega izbora, je zelo pomemben pri proizvodnji eritrocitov, njegovo pomanjkanje pa lahko povzroči anemijo in zmanjšanje števila rdečih krvnih celic, ki dajejo telesu občutek toplote. Vzrok za pomanjkanje B12 je najpogosteje nepravilna prehrana, ali pa imate problem, da vaše telo ne absorbira vitamina B12.

7. Sladkorna
Eden od simptomov sladkorne bolezni so tudi vznemirjeni živci ali nevropatija, to pa pogosto spremlja mrzlica. Poleg tega sladkorni bolniki pogosto čutijo odrevenelost na rokah in nogah, mraz pa po nekaj minutah izgine, čeprav za to niste nič naredili.
vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021