Datum: 14.8.2021 20:21:10 - Rubrika: Dobro je vedeti
Presenetljiva resnica o pikantni hrani
Kdaj ste nazadnje jedli nekaj res pikantnega? Če tega niste storili v zadnjem tednu, imate problem ...
Na inštitutu za nutricionizem na Harvardu v ZDA so v letih med 2004 in 2008 analizirali 487.375 ljudi starih med 39 in 75 let. Primerjali so njihove zdravstvene kartoteke in za goro statističnih podatkov se je skrivalo nekaj presenetljivih. Najbolj je raziskovalcem padla v oči povezava pikantne hrana z nekaterimi boleznimi. V tem času je umrlo 11.820 moških in 8.404 žensk in med tistimi, ki so dejali, da redno uživajo pikantno hrano, ni bilo niti enega, ki bi umrl za rakom, kapjo ali problemi s pljuči.

Ti podatki na tako ogromnem vzorcu so seveda zelo zgovorni in dokazujejo neko drugo raziskavo, ki so jo nekaj let prej naredili Kitajci, nihče doslej pa je še ni ovrgel ali potrdil. Kitajci so namreč prepričani, da kapsaicin in ostali antioksidanti (največ jih je v pikantni jedeh, zlasti pekoči papriki) zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni, preprečujejo debelost, sladkorno, najrazličnejša vnetja in celo raka.

Da bi to lahko bilo res, na zahodu šele ugotavljamo. Nekaj raziskav je potrdilo zdravilne učinke čilija. Feferoni in pekoče paprike krepijo srčno mišico in obnavlja respiratorni sistem. Poleg tega ljudje, ki vsak dan pojedo nekaj pekočega, živijo 14 % dlje, kar v letih pomeni skoraj 10 let razlike!

Pekoča hrana je dobra tudi za prekrvavitev, daje energijo in pomaga pri premagovanju sezonskih bolezni (še posebej gripe in prehlade). Pekoča paprika je namreč znana tudi kot antidepresiv, antiseptik, diuretik in afrodiziak, zato si boste po zaužitju še mimogrede očistili črevesje, zacelili čir na želodcu in znižali temperaturo telesa (naj vas dejstvo, da vam bo po grižljaju pekočega feferona, postalo neznansko vroče, ne zavede - v resnici se bo telo ohladilo!).

Kot rečeno, gredo zasluge, da je pikantno tudi zdravo, predvsem antioksidantu kapsaicinu, ki ga najdemo v hrenu, redkvi, redkvicah, česnu, gorčičnem olju in tudi zelju.

In še namig kar tako: če greste na zmenek, pojejte vsaj pol feferona. Pikantna hrana je namreč odlično sredstvo za premagovanje slabega zadaha.
Erika Volk


Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021