Datum: 19.8.2023 10:14:06 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kaj želje po hrani pove o vašem zdravju
Če razumete svoje želje po hrani, lahko ugotovite, kaj v telesu vam primanjkuje.
želite si: sladkor
Primanjkuje vam: kromKrom ima v našem telesu zelo pomembno nalogo in sicer presnovo ogljikovih hidratov, hkrati pa spodbuja delovanje inzulina. Največ ga najdemo v kakavu, kavi, oreščkih in polnozrnati moki.

želite si: čokolado
Primanjkuje vam: magnezijPoleg rastlinskih živil in mesa veliko magnezija vsebuje tudi voda. Magnezij je pomemben za zdravo živčevje, mišice in kosti, pomemben pa je tudi pri presnovi in pri sproščanju energije iz hranil. Še zaskrbljujoč statističen podatek: kar 80 % ljudem v EU na mesec vsaj enkrat močno primanjkuje magnezija. V takih trenutkih je dobro pojesti pest orehov, banano, nekaj špinače ali pomarančo.

želite si: ogljikove hidrate (testenine, kruh)
Primanjkuje vam: triptofanKadar se v telesu nabere veliko odpadnih snovi, jih iz telesa lahko odstranimo le s pomočjo niacina, ki pa se tvori iz esencialne aminokisline imenovane triptofan. Največ ga najdemo v sradinah, telečjih jetrih in piščančjih prsih.

želite si: meso
Primanjkuje vam: železa in cinkaPrav zanimivo je, da lahko slabokrvnost doleti tudi vegetarijance. To se zgodi, ko telo s hrano ne dobi dovolj železa. Pomanjkanje železa in cinka spremlja vrtoglavica, bleda koža, hitra utrujenost, pomanjkanje moči. željo po mesu poteši špinača, leča, bučna semena, sir. polnozrnati izdelki.

želite si: nekaj slanega
Primanjkuje vam: natrijVečino natrija zaužijemo s kuhinjsko soljo. Natrij je nujen pri transportu nekaterih hranljivih snovi do celic, ureja presnovo v črevesju, ledvicah in znotraj celic. Uravnava tekočinski tlak na celičnem nivoju ... Ne smemo pa pozabiti, da povzroča povišan krvni pritisk, škodi pa tudi srcu in ožilju. Veliko soli najdemo tudi v slaščicah, kruhu, klobasah, največ pa jo je v picah (cela pica ima 12 gramov soli).
vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021