Datum: 15.8.2021 6:29:15 - Rubrika: Dobro je vedeti
živilo, ki zdravi metabolni sindrom (sladkorna in visok pritisk skupaj)
Borovnice spadajo med super živila. Ker pa jih je v naših krajih veliko, nabiranje pa je dolgotrajno, jih ne cenimo dovolj ...
Če bi izbirali najboljše super živilo, bi veliko nutricistov zagotovo izbralo borovnice. že pred stoletji so jim ljudje pripisovali že skoraj nadnaravne učinke in niso se veliko zmotili. Danes vemo, da borovnice upočasnjujejo staranje, nas ščitijo pred celo vrsto bolezni, najbolj učinkovite pa so pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, pri raku, debelosti in sladkorni.

Redno uživanje borovnic (100 gramov na dan je dovolj) pozdravi bolezni presnove, v 8 tednih pa lahko v celoti pozdravite celo metabolni sindrom. To je medicinski izraz za kombinacijo sladkorne, hipertenzije (visok pritisk) in debelosti, ta kombinacija pa pesti petino ljudi na planetu (v ZDA je ta odstotek celo čez polovico).

Kaj tako zdravilnega se skriva v borovnicah?

Borovnice vsebujejo velike količine polifenolov, to je antioksidantov, ki varujejo celice pred poškodbami. Zelo učinkovito zmanjšujejo visok krvni pritisk, ki je najpogostejši vzrok za poškodbe ožilja. Povečujejo tudi občutljivost na inzulin, zato se telo hitreje in lažje odziva na nihanja vrednosti glukoze v krvi.

Poleg tega pa imajo borovnice celo vrsto vitaminov in mineralov, predvsem vitaminov A, B in C, kalcija, železa, fosforja.

Sveže ali posušene?

Mnogi prehranski strokovnjaki so mnenja, da so posušene borovnice boljše od svežih. Dejstvo namreč je, da s sušenjem borovnice ne izgubijo vsebnosti polifenolov, njihova zdravilna moč ostane nespremenjena, jemo pa jih lahko čez celo leto (to je pomembno zlasti v zimskih mesecih - zapomnite si to, ko vam bo ostalo kaj borovnic, pa ne boste vedeli, kaj z njimi).

Zato pri borovnicah ni ključno vprašanje: surove ali posušene. Bistveno je, da jih toplotno ne obdelujete, ker s tem borovnice izgubijo vse zdravilne učinke.

Še nekaj si zapomnite: čim temnejše so borovnice, tem več antocianina vsebujejo. Antocianin blaži vnetja, širi žile, zavira strjevanje krvi in nastajanje krvnih strdkov.

Najboljša kombinacija pa so borovnice z jogurtom, ker imajo nevtralen pH, vlažijo kožo, jo obnavljajo in zavirajo staranje.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021