Datum: 14.9.2021 14:32:45 - Rubrika: Dobro je vedeti
Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
Ste poskusili več diet, redno telovadite, pazite kaj jeste, kilogrami pa so nespremenjeni? Razlog zakaj ne morete hujšati je lahko presenetljiv.
Jod je zelo pomemben za naše zdravje. Potreben je za delovanje hormonov in celo vrsto drugih procesov, med drugim vpliva tudi na presnovo in porabo kisika. Med najbolj izrazitimi simptomi pomanjkanje joda je zaspanost, šibkost, konstanten občutek mraza, slaba volja, depresija, v skrajnem primeru so lahko tudi težave s srcem. Pomanjkanje joda je neposredno povezano s višjim holesterolom, poleg tega pa v telesu nastajajo maščobne blazinice, zato se v resnici redite, kljub dietam in redni telesni aktivnosti.

Pomanjkanje joda pomeni, da ščitnica ne deluje dobro, količina hormonov se zmanjša, telo pa preklopi na tako imenovani "počasni način". Temu radi rečemo, da se nekateri redijo že samo s pogledom na hrano. Seveda pa je za jod potrebno skrbeti tudi, če ne hujšate.

Največ joda najdemo v morski zelenjavi, morskih algah, ribah, ribjem olju, morskih sadežih. Veliko ga vsebujejo tudi mineralne vode in seveda obogatena sol, kjer pa jod med kuhanjem izhlapi (uporabite jo samo surovo).

Za konec pa še najpomembneje: ali ste vedeli, da ima jod tudi veliko sovražnikov?

Kar nekaj vrst zelenjave namreč zmanjšuje vpojnost joda in tako zmanjšuje učinek tudi drugih mineralnih snovi od 30 do 70 %! Izogibajte se zelju, cvetači, brstičnemu ohrovtu, stročnicam in sojinim izdelkom. Res je, da kuhana zelenjava izgubi tretjino svoje moči (v enaki meri velja to tudi za negativne učinke), a vseeno. Ko ste na dieti, se tem živilom poskusite ogniti. Ali pa jih vsaj omejiti.
Erika Volk
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021