Datum: 16.8.2021 14:35:45 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zakaj ne bi smeli piti kave, ko je zunaj 39 stopinj?
Včasih je bila temperatura 39 stopinj Celzija nepojmljivo visoka, danes pa je v času poletnih vročinskih valov že kar običajna. Le redki pa vedo, da je pitje kave v taki vročini močno obremenilo za telo
Pitje kave v skrajni poletni vročini ni dobra ideja. Vpliv kofeina na razgreto telo je namreč tudi do 10-krat močnejši, zato so tudi reakcije očitnejše. Raziskave so pokazale, da se učinki kave začno multiplicirati pri temperaturah nd 32 stopinj Celzija. Zato odvisnikom od kofeina priporočamo, da v vročih poletnih dneh pijejo kavo samo zjutraj.

1. Nespečnost
Poleti že tako in tako slabše in manj spimo, kot pozimi. Kadar nas zebe, se pokrijemo. Ko pa nam je vroče, se v telesu aktivirajo procesi ohlajanja. In če so poletne noči prevroče, se telo v resnici sploh ne umiri. Vse nočne temperature nad 22 stopinj Celzija so že problematične in zmanjšujejo kvaliteto spanca. Veliko ljudi je na lastni koži preizkusilo, da se v planinah poleti bolje spi. Če k temu dodamo še vpliv kofeina, ki nas dela budne, kombinacija z vročimi nočmi zelo obremeni telo.

2. Srce
Kofein povišuje pritisk, pospešuje pulz, ne redko pa povzroči tudi preskakovanje utripa. Isto se zgodi, ko kofein preneha učinkovati, ko srce nima več spodbude. Takrat pritisk nenadoma pade, pulz se upočasni ... Naše telo vsake take nagle spremembe težko prenaša, poleti, ko se mora hladiti in porablja energijo za ohranjanje telesne temperature, pa je to toliko težja naloga. Poleti je veliko več srčnih infarktov in možganskih kapi, kot pozimi.

3. Lepota
Kava ima dehidracijske učinke, suši kožo in pospešuje procese ustvarjanja gub. To velja tudi, ko temperature niso visoke.

4. Potenje
Edini način, da se telo poleti hladi, je potenje. Zato je zelo pomembno, da pogosto in redno pijete, da telesu ne zmanjka tekočine. Ker pa je kofein diuretik, spodbuja izločanje tekočin iz telesa, kar pospešuje dehidracijo telesa. Višja kot je zunanja temperatura, več energije porablja telo. Pri tem pa ni problem samo tekočina, z njo se med potenjem izločajo tudi dragoceni minerali, kot so železo, kalcij in magnezij. Poleti nastane vrsta bolezni prav zaradi pomanjkanja teh snovi. Slabokrvnost je poleti enako pogosta, kot pozimi.

5. Sladkorna in stres
Kava pospešuje izločanje stresnih hormonov adrenalina in kortizola. Če se zadržujete v zaprtih prostorih z veliko ljudmi, se v telesu lahko poviša nivo sladkorja, četudi pijete nesladkano kavo brez mleka in drugih dodatkov. Klavstrofobija, stres, povišan impulz, visoka temperatura, pomanjkanje tekočine so namreč elementi, ki ustvarjajo anksiozne motnje, stanje živčne napetosti.
Erika Volk
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021