Datum: 26.9.2021 17:32:24 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kdo je boljši: wasabi ali hren?
Wasabi ali japonski hren se pogosto povezuje z azijsko hrano. Ali ga je mogoče primerjati s hrenom?
Po okusu in načinu uporabe sta si hren in wasabi zelo podobna, nutricistična primerjava hranljivih snovi na prvi pogled pa daje prednost hrenu, podrobna analiza pa ni več tako odločna v korist enemu.


Hren je k nam prišel iz Rusije, izvira pa iz Azije. Slovenci smo ohranili kar rusko ime in ga hitro posvojili. Več stoletij je bil hren pri nas edina ostra začimba. To je bilo še veliko preden je v naše kraje prišel poper (in še potem je bil skoraj stoletje tako drag, da si ga ni mogel vsak privoščiti). Danes se večinoma uporablja samo korenina in sicer naribana, ali v omaki, spomladi pa je zanimivo tudi hrenovo listje. Solata iz njih ima poseben samosvoj in prav tako oster okus.


Wasabi se od hrena razlikuje po barvi in po ostrini. je namreč občutno ostrejši. Japonci ga dodajajo k sušijem in ga kombinirajo s sojino omako, na Japonskem pa velja za eno dražjih začimb. Pri nas boste težko dobili originalni wasabi, pa še vprašanje bi bilo, če bi vam bil všeč. Predvsem zaradi ostrega okusa. Zanimivo je še to, da nariban wasabi izgubi okus v 15 minutah, če ga pustite na prostem.

Ker je gojenje wasabija razmeroma drago (na Japonskem stane 1 kg 300 evrov), se v predelanih izdelkih v trgovinah pogosto skrivajo nadomestki, ki so sestavljeni iz hrena, gorčice, škroba in zelenih barvil. Za hren vemo, da ima vrsto zdravilnih učinkov, za wasabi pa je narejenih tako malo raziskav, da zdravilnega vpliva sploh ne poznamo. Verjetno je za to kriva cena in omejena proizvodnja. Največ wasabija vzgojijo na Japonskem, nekaj malega pa tudi na Novi Zelandiji in Mehiki (Mehičani raje kot wasabi uporabljajo čili, ki da jedem podoben okus).

Če mi pravimo wasabiju japonski hren, pa Japonci hrenu pravijo zahodni wasabi.

Razlike

V 100 gramih hrena je 48 kalorij, wasabi jih ima 109. Hren ima 11 gramov ogljikovih hidratov, wasabi 24.

Na drugi strani se wasabi lahko pohvali z 8 grami prehranskih vlaknin, hren jih ima samo 3,3 grame. Wasabi ima največ vitamina A in sicer kar 35 % potrebne dnevne količine v 100 gramih (hren ga ima samo 2 %). Izrazito več ima wasabi tudi kalija, kalcija in magnezija, hren pa ima prednost pri natriju, ki ga vsebuje kar 35-krat več, kot wasabi.

Kateri je boljši?

Hren ima gotovo bolj evropski okus in ne redi. Poleg tega je cenejši, enostaven za pridelavo in skladiščenje. Korenina hrena je namreč skoraj popolnoma brez vonja. Okus in ostrina hrena se razvije šele, ko ga naribamo. Okusa na zraku ne izgubi, kvečjemu zgolj potemni (zato nekateri k naribanemu siru dodajo limonin sok).

Prav zaradi tega, ker hren bolje poznamo in je dostopnejši, bomo po Evropi verjetno še naprej ostali zvesti hrenu.

Pa tudi japonske jedi začinjene s hrenom niso nič slabše od originalov. No, vsaj evropski želodci ne bomo okusili razlike.
Erika Volk
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021