Datum: 23.9.2021 18:33:03 - Rubrika: Dobro je vedeti
Akne in mozolji so znak pomanjkanja vitaminov
Ni vseeno, kaj jeste - raziskovalci so odkrili neposredno povezavo med aknami in mozolji ter vitaminom B12.
Vitamin B12 ali kobalamin spada v skupino vitaminov kompleksa B. Od drugih vitaminov se razlikuje po zelo kompleksni kemični zgradbi, vsebuje pa tudi kovinski ion kobalt. B12 v telesu spodbuja nastajanje rdečih krvnih celic (eritrocitov), pomaga pri regeneraciji živčnega sistema, pri presnovi, najnovejša ugotovitev pa je, da močno vpliva tudi na videz in izgled kože. V več kot 60 % primerih je pri starejših za nastanek aken krivo pomanjkanje vitamina B12.

V našem telesu celice nenehno odmirajo in starejši kot smo, hitrejši je ta proces. Zato je potrebno odmrle celice nadomeščati z zdravimi. Vitamin B12 pa upočasnjuje odmiranje. Zelo pomemben je tudi pri nastajanju kostnega mozga, pri regeneraciji živcev, trebušne slinavke, žolča, črevesja ... Posledice pomanjkanja vitamina B12 se lahko pokažejo tudi 12 do 20 let kasneje, zato je zelo pomembno paziti na uravnoteženo prehrano še posebej pri otrocih, ki še nimajo dovolj svojih zalog. Pomanjkanje kobalamina vpliva na celo telo in še posebej pri starejših od 50 let lahko povzroči osteoporozo in rahitis pri otrocih. Prav tako lahko pride po hormonskih motenj, slabšega razpoloženja, težav pri koncentraciji, pomanjkanje apetita ... Pri starejših od 60 let pride v 10 do 15 % ob pomanjkanju vitamina B12 do motenj v delovanju želodca, trebušne slinavke ali tankega črevesja. Veliko B12 izgubimo tudi zaradi jemanja zdravil, motenj v delovanju žolča in seveda nepravilne prehrane.

Izrazitejše akne na obrazu in mozolji so lahko znak pomanjkanja vitamina B12.

Največ vitamina B12 se nahaja v mesu, drobovini (predvsem jetrih), školjkah, mlečnih izdelkih in jajcih. Vendar pa jajca vsebujejo tudi snovi, ki zavirajo absorpcijo tega vitamina v črevesju.

Vegetarijanci in še posebej vegani si lahko pomagajo s prehranskimi dopolnili, pri čemer je možnost predoziranja izredno majhna. Problem vitamina B12 namreč je, da v primeru, ko notranji organi ne delujejo dobro, se v telo vsrka manj kot 1 % zaužitega vitamina.

Starejši kot smo, več B12 potrebujemo. Zato bodite pozorni na spremembe na koži.
Erika Volk
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021