Datum: 19.9.2021 20:58:26 - Rubrika: Dobro je vedeti
Neverjetno: največ polifenolov je v groznih semenih - zakaj je to pomembno?
Vse več raziskav potrjuje že skoraj neverjetne učinke snovi bogate z antioksidanti in polifenoli. Največ polifenolov je v groznih koščicah.
Doslej je potrjeno, da so antioksidanti bogati s polifenoli učinkoviti pri oksidativnem stresu, bolezni povezanih z debelostjo, raziskave na laboratorijskih miših pa so pokazali tudi pozitivne učinke pri rakih in drugih težkih boleznih. Neverjetno pri tem je, da je največ teh zdravih snovi v koščicah grozdja.

Raziskovalci iz Univerze v Montpellieru v Franciji so odkrili povezavo metabolnih procesov in hormona adiponektinot. Več je v telesu maščevja, manj je tega hormona v telesu. Če se nivo adiponektinota poveča, telo začne porabljati maščobne zaloge. Poleg tega, da hujšamo na naraven način, se čisti naše ožilje, pritisk na srce, jetra in ledvice je manjši, zaradi večje absorpcije hranljivih snovi je tudi naše počutje boljše. Bolje deluje tudi črevesje in cel prebavni trakt. Testi so pokazali, da so bile laboratorijske miši po 12 tednih ozdravljene vseh bolezni in fit, kot še nikoli, čeprav so jih hranili s hrano z veliko maščobe, vendar z dodatkom izvlečka iz grozdnih pešk.


Pri vseh miših se je povečala odpornost na inzulin, v krvi so imeli nižje vrednosti glukoze, zmanjšana je bila stopnja oksidativnega stresa, ki je povezana z vrsto srčnih obolenj.

Testov na ljudeh še niso opravili, a vsekakor je povezava med debelostjo in presnovnimi procesi pomembna tudi za razumevanje nekaterih naših bolezni.

Vsekakor pa lahko naredite naslednje: začnite zbirati grozne peške. Ko jih boste nabrali za kakšno žlico, ali dve, jih zmeljite in dodajte k sadnim ali zelenjavnim smoothijem. Ne bo vam škodilo, le kak kilogram več boste izgubili.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021