Datum: 29.7.2021 18:53:45 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zakaj večina ne zna jesti riževih vafljev
Večina ljudi sploh ne ve, da so riževi vaflji zgolj osnova za najrazličnejše nadeve. Ponujamo vam nekaj idej.
Začnimo najprej z najpomembnejšo stvarjo: so riževi vaflji res rakotvorni? So. To je leta 2010 potrdilo kar nekaj nemških neodvisnih inštitutov, ko so vafljih našli velike količine strupenega arzena, kadmija in akrilamida. Vse tri snovi so močno kancerogene, problem pa je bil toliko večji, ker so se te snovi pojavljale tudi v otroških riževih vafljih.

Čeprav so proizvajalci hitro poskrbeli, da v današnjih vafljih ni več nevarnih snovi, pa se jih še vedno drži slab glas. Morda tudi zato, ker imajo visok glikemični indeks (82), ali pa, ker vsebuje 100 gramov riževih vafljev 300 kalorij. K sreči so ti riževi kolobarčki tako lahki, da pride na enega skromnih 15 kalorij.

Danes dobite v trgovinah najrazličnejše vaflje: oblite z vanilijevo kremo, z jogurtom, čokolado, take brez soli, pa bio, eko ... A vse to naredi vaflje samo še bolj nezdrave. Veliko bolje je namreč kupiti kvalitetne vaflje brez dodatkov in doma narediti iz njih obložene "kruhke". Vendarle so riževi vaflji pogosto zamenjava za kruh, kar dobro vedo še posebej tisti, ki so občutljivi na gluten. pa še okusa nimajo in tako pride obloga toliko bolj do izraza.

1. Mediteranski vafelj


Zmešajte feta sir, na drobno narezane fige in malo timijana. Dobili boste sladko, slano, mehko in hrustljavo kombinacijo odlično za popoldansko malico.

2. Tropski vafelj


Avokadov namaz pripravite iz avokada, ki ste mu dodali sok limete in malo njene naribane lupine. Vse skupaj z žlico dobro premečkajte, da dobite čim bolj gladko zmes. Namažite po vaflju in ga potresite s kokosovo moko.

3. Pica na riževi torti


Na rižev vafelj dajte kolobar paradižnika, olive, baziliko, lahko tudi posušene gobe. Začinite. Na vrh dajte sir in vse skupaj dajte za nekaj minut v pečico (odvisno je od nadeva, a za zelenjavni nadev boste morali peči 5 minut - seveda gre z mikrovalovno pečico hitreje).

4. Eksotični vafelj


Skrivnost tega recepta je v nadevu. Zmešajte semena chia, kokosovo in mandljevo maslo in med. Po okusu lahko dodate še rozine.

5. Gurmanski vafelj


Kombinacija teh okusov vas bo presenetila. Vafelj namažite s feta sirom, lahko tudi kajmakom ali Philadelphijo. Izdatno jih potresite s kalčki in dodajte še rezino ali dve hruške. Na sliki je sicer primer s kruhom, ki je prav tako božansko dober.
Erika Volk
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021