Datum: 3.7.2023 15:17:48 - Rubrika: Dobro je vedeti
Sok, ki je boljši kuhan, kot surov
Ta sok je poln antioksidantov, znižuje lab holesterol, razstruplja telo, preprečuje raka - mnogi mu tudi zaradi barve rečejo zelenjavna kri
Seveda govorimo o paradižnikovem soku. Če želite izkoristiti vse njegove pozitivne lastnosti, mora biti paradižnik ekološko pridelan, najboljši sok je tisti, ki ga sami stisnete in nima neznanih primesi sumljivih lastnosti, zelo pomembno pa je tudi, da ga na rahlo toplotno obdelate (segrejete do približno 70 stopinj Celzija), ker se samo pri tej temperaturi začne tvoriti likopen, ki mu tudi uradna medicina priznava pozitivne učinke v boju proti raku, hkrati pa je likopen najboljši prijatelj srcu.

Poglejmo si 7 razlogov, zakaj bi morali vsak dan popiti kozarec segretega paradižnikovega soka:

1. Vitamini in minerali
Paradižnik ima nadpovprečno veliko vitaminov A, K, B1, B2, B3, B5, B6 in C ter kalija, magnezija, železa, fosforja, folne kisline, luteina in, če je sok rahlo segret, likopena. vse to krepi imunski sistem.

2. Zdravilo proti raku
Likopen je izredno močan antioksidant, ki ščiti telo pred prostimi radikali. Izkazal se je predvsem pri pljučnem raku, raku na dojkah, srčno-žilnih boleznih, ateroskleroze in kolorektalnem raku (rak na debelem črevesju). Paradižnikov sok zavira in preprečuje tudi raka na prostati in trebušni slinavki. Raziskave so pokazale, da se nevarnost pred naštetimi raki zmanjša za 20 %, če popijete en kozarec, in 30 % manj, če popijete dva kozarca paradižnikovega soka na dan. Najbolje 20 minut pred obrokom.

3. Varuje vid in zdravje oči
V toplotno obdelanem paradižniku je veliko beta-karotena, luteina in zeaksantina. To so namreč fitonutritenti, ki preprečujejo degeneracijo makule (bolezni rumene pege - to je del mrežnice v ozadju očesa, ki je odgovoren za podrobnosti vida).

4. Uravnava prebavo
Paradižnikov sok je naravni antiseptik in lahko prepreči drisko, poleg tega pa varuje pred morebitnimi okužbami. V kombinaciji s špinačo preprečuje zaprtje in pomirja črevesje.

5. Znižuje holesterol
Paradižnikov sok za tretjino zniža nivo slabega holesterola v krvi, za to pa so najbolj odgovorni vitamini iz skupine B, pa tudi niacin, ki ga je prav tako veliko.

6.Vitamin C
Veliko vitamina C je potrebnih bolnikom, nosečnicam, ljudem po težkem fizičnem delu ... Če želite ohraniti pozitiven vpliv vitamina C, ga ne smete segrevati na več kot 36 stopinj Celzija. Tako se boste morali odločiti: ali boste izkoristili paradižnikov vitaminski potencial (hladen sok), ali pa ga boste nekoliko segreli (likopen se začne tvoriti šele nad 70 stopinjami).

7. žveplo in klor
Paradižnik ima veliko žvepla in klora, ki spodbujata delovanje jeter in ledvic. Odpravljata toksine, razstrupljata, uničujeta nevarne bakterije, glivice, viruse ...
vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021