Datum: 30.7.2021 18:50:31 - Rubrika: Dobro je vedeti
Začimba, ki povsem zatre apetit
Francoski raziskovalci so se dokopali do nenavadne ugotovitve: obstaja začimba, ki povsem zaduši apetit, zato je postala popularne predvsem pri shujševalnih dietah
Ste na dieti in bi radi izgubili nekaj kilogramov, pa vam ne uspe, da bi vsak dan pojedli 500 kalorij manj, kot je predpisano? Ne pozabit, da morate za 1 kg odvečne teže pojesti več kot 7000 kalorij pod optimalno količino. K sreči pa obstaja enostaven način, kako telo prepričati, da je prazen želodec v resnici poln. Ta čudežna začimba je namreč žafran.

Študija, ki so jo naredili med 60 Francozinjami je pokazala, da so tiste, ki so dobile žafranov dodatek, veliko bolje kontrolirale obroke in telesno težo, kot tiste, ki so dobivale placebo.

žafran je bil že skozi in je še zmeraj najdražja začimba na svetu. izvira iz Jugozahodne Azije, v Evropi pa ga največ pridelajo v Grčiji. Ima grenak okus, med zdravilnimi snovmi pa sta najpomembnejša pikrokrokin in safranal (oba preprečujeta Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen ter demenco), ima pa tudi veliko karotenoidnega barvila krokin.

Odrasel človek naj ne bi pojedel več kot poldrugi gram žafrana na dan. 20 gramov žafrana je smrtni odmerek, že pri 5 gramih na dan pa se pojavlja krvavenje na koži, odmiranje nosnega tkiva, bruhanje, slabost ... Testi sicer kažejo, da znižuje maščobe v krvi in holesterol, vendar je treba biti z njim previden. Dovolj je, če ščepec dodate k rižotam, ribam, paše tudi poleg piščančjega mesa, nekateri pa ga mešajo kar z mlekom.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021