Datum: 30.7.2021 18:50:31 - Rubrika: Dobro je vedeti
Začimba, ki povsem zatre apetit
Francoski raziskovalci so se dokopali do nenavadne ugotovitve: obstaja začimba, ki povsem zaduši apetit, zato je postala popularne predvsem pri shujševalnih dietah
Ste na dieti in bi radi izgubili nekaj kilogramov, pa vam ne uspe, da bi vsak dan pojedli 500 kalorij manj, kot je predpisano? Ne pozabit, da morate za 1 kg odvečne teže pojesti več kot 7000 kalorij pod optimalno količino. K sreči pa obstaja enostaven način, kako telo prepričati, da je prazen želodec v resnici poln. Ta čudežna začimba je namreč žafran.

Študija, ki so jo naredili med 60 Francozinjami je pokazala, da so tiste, ki so dobile žafranov dodatek, veliko bolje kontrolirale obroke in telesno težo, kot tiste, ki so dobivale placebo.

žafran je bil že skozi in je še zmeraj najdražja začimba na svetu. izvira iz Jugozahodne Azije, v Evropi pa ga največ pridelajo v Grčiji. Ima grenak okus, med zdravilnimi snovmi pa sta najpomembnejša pikrokrokin in safranal (oba preprečujeta Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen ter demenco), ima pa tudi veliko karotenoidnega barvila krokin.

Odrasel človek naj ne bi pojedel več kot poldrugi gram žafrana na dan. 20 gramov žafrana je smrtni odmerek, že pri 5 gramih na dan pa se pojavlja krvavenje na koži, odmiranje nosnega tkiva, bruhanje, slabost ... Testi sicer kažejo, da znižuje maščobe v krvi in holesterol, vendar je treba biti z njim previden. Dovolj je, če ščepec dodate k rižotam, ribam, paše tudi poleg piščančjega mesa, nekateri pa ga mešajo kar z mlekom.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021