Datum: 1.7.2023 13:50:00 - Rubrika: Dobro je vedeti
Ali otroci potrebujejo prehranske dodatke?
Vitamini, minerali, železo, magnezij, jod ... Danes je v lekarnah in trgovinah poplava izdelkov obogatenih z umetnimi vitamini. Je to dobro za otroke?
Izdelki, ki imajo dodane vitamine, minerale imajo vsekakor vpliv na otrokovo počutje, trenutno obnašanje in seveda tudi na zdravje. Po nekaterih jedeh postanejo otroci bolj energični in agresivni, druge jedi pa jih na primer pomirjajo. Nekatere jedi povečajo aktivnost možganov, spet drugi pomagajo pri spancu. Starši hitro ugotovijo, kako posamezna hrana vpliva na trenutno razpoloženje otrok, kakšen vpliv pa ima tako obogatena hrana na njihovo dolgoročno zdravje, pa še ni povsem odkrito.

Nutricisti si niso enotni. Nekateri pravijo, da se zaradi umetnih vitaminov telo poleni. Drugi so zaskrbljeni nad dejstvom, da ima današnja hrana, četudi je bio in eko, bistveno manj hranljivih snovi, kot hrana naših babic in dedkov. Vsi pa so enotni, da umetni vitamini in minerali v telesu puščajo sledove, ki se z leti lahko razvijejo tudi v kaj zdravju škodljivega.

Analiza krvi med mladimi pri nas kaže, da naši otroci nimajo dovolj železa, kronično jim manjka vitamina D, joda fluora, esencialnih maščobnih kislin omega-3 ... Zaradi tega so otroci bolj agresivni, razdražljivi, se težje učijo in imajo težave pri branju in pisanju.

Navsezadnje kombinacija naravnega vitamina D in joda izboljšuje presnovo, spanje, apetit. železo krepi imunski sistem in preprečuje anemijo ... Vendar vse to velja, če gre za naravne elemente.

In še resnica o dodanih umetnih vitaminih: dejstvo je, da je telo spodobno samo pridelati vitamine, potrebuje le zdrave in trdne gradnike zanje. Umetni vitamini izkoriščajo prav to dejstvo, hkrati pa telesu ne dajo materialov za gradnjo novih celic. Zato nam taki vitamini zelo malo koristijo, ko pa gre za vprašanje otrok, pa njihova prebava postaja vse bolj otopela in imuna na porcije umetnih vitaminov. Tudi takrat, ko so na krožniku zdrave in sveže jedi.

Ali so potemtakem prehranska dopolnila dobra za otroke?

Odgovor je jasen: ne.
Bis
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021