Datum: 24.7.2023 20:28:00 - Rubrika: Dobro je vedeti
10 ajurvedskih nasvetov za pitje vode
Kako se izogniti dehidraciji? Znate piti vodo? Kdaj in koliko tekočine potrebujete? Dehidracija je največji problem poletja.
Ajurveda je umetnost prehranjevanja, ki je stara že 5000 let in se je razvila iz indijske kuhinje. Gre za vpliv prehranjevanja na zdravje, človeka pa obravnava celostno. Ni vseeno, kaj in kako jemo. In če veljajo pravila za prehranjevanje, potem so tudi za pitje. Uživanje tekočin je v poletnih mesecih celo bolj pomembno, kot hrana, zaradi strupov, ki se jim ne moremo ogniti v vsakodnevni prehrani, pa je dobro te nasvete upoštevati čez celo leto.

1. Pijte vedno sede
Tako kot hrano, morate tudi tekočino uživati sede. Tudi med pitjem se morate skoncentrirati in fokusirati na pitje, zato ne obremenjujte telesa še z drugimi funkcijami.

2. Pijte po požirkih
Naredite požirek in si vzemite čas za izdih. Šele potem naredite nov požirek. Dihanje je med pitjem enako pomembno, kot pitje samo. Predvsem pa nikar ne popijte celega kozarca na dušek. Vzemite si čas in pijte počasi.

3. Pijte čez cel dan
Ko postanete žejni, je to že alarm za telo. Raje pijte vsako uro po kozarec vode in ne boste nikdar žejni, kot pa telo utrujate do te mere, da vas mora opozarjati na pomanjkanje tekočine. Ob tem pa morate upoštevati še eno pravilo: če naenkrat popijete preveč tekočine, bo ta šla v trenutku skozi vaše telo, kožne pore, z urinom, od tega pa ne boste imeli veliko koristi. Pri počasnem pitju imajo celice dovolj časa, da vsrkajo potrebno tekočino.

4. Mlačno je boljše od hladnega
Idealno je piti tekočino, ki je ohlajena na sobno temperaturo. Če pijete hladno tekočino, s tem ustavljate prebavne procese in zavirate metabolizem. Posledica tega je, da se ustvarjajo neprebavljivi čepki, ki se v telesu odlagajo na maščobne blazinice, ali pa vam povzročajo prebavne motnje (od napihnjenosti in zgage do črvičenja in driske).

5. Največ požirek vode po jedi
Če po jedi popijete preveč tekočine, bo v želodcu zmanjkalo prostora, zato do del hrane odšel v črevesje neprebavljen. S tem si boste naredili dvojno škodo. Iz hrane ne boste dobili želenih hranilnih snovi, neprebavljena hrana v črevesju pa povzroča napihnjenost, črvičenje in druge težave. Idealno je, da je v vašem želodcu 50 % hrane, 25 % vode, 25 % pa naj ostane praznih.

6. Največ požirek vode pred jedjo
Isti razlogi, kot za pitje po jedi, veljajo tudi za pitje pred jedjo. Če pred obrokom pijete misleč, da boste zato manj pojedli, je boljša metoda ta, da pijete 20 minut prej in sicer take snovi, ki pospešujejo metabolizem.

7. Pijte tudi, ko niste žejni
Vprašajte se, kako dolgo bi lahko bili brez vode in, kako dolgo brez hrane? Verjetno vam je jasno, da je bi moral biti občutek žeje močnejši, kot občutek lakote. Se vam ne zdi nenavadno, da smo večkrat lačni, kot žejni? Zato bodite pozorni na to, koliko tekočine ste danes že popili.

8. Količina ni pomembna
Količina potrebne vode je odvisna od posameznika, od fizične aktivnosti in pogojev izpostavljenosti. Na soncu potrebuje telo bistveno več tekočine, ker mora poleg zagotavljanja vitalnih procesov še hladiti predvsem trebušno votlino in glavo. Potrebno količino vode zase si lahko izračunate s spodnjim pripomočkom:9. Spremljajte barvo urina
Barva urina je še en pokazatelj, kako zdravo pijete in, ali ima telo dovolj tekočine. Zdrav urin je bistre in svetle barve. Temnejši kot je, več tekočine bi morali piti.

10. Pozorni bodite na ustnice
Vaše ustnice so najočitnejši indikator žeje. Ko se pojavijo suhe ustnice, je to že znak pomanjkanja tekočine. Nikar ne pustite, da se vam ustnice popolnoma izsušijo, ker to pomeni, da nekatere celice v telesu že odmirajo.
vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021