Datum: 22.6.2023 14:55:02 - Rubrika: Dobro je vedeti
Jedo ga tudi otroci, čeprav povzroča raka
Evropska agencija za varnost v hrani (EFSA) je objavila študijo, ki je posvečena samo eni stvari - gre za zelo kancerogeno snov.
Vse kaže, da se bo na seznamu prepovedanih snovi znašel akrilamid, ki je obvezen element v vsej hrani, ki se pripravlja pri visokih temperaturah, pri čipsih in pri ocvrtem mesu. Prav tako ga najdemo tudi v nekaterih vrstah kruha, biskvitih, kavi, cigaretih in drugih izdelkih iz tobaka. Najdemo ga še v žitnih kosmičih, piškotih, živilih za dojenčke, otroški hrani na osnovi žit, praženi kavi, panirani perutnini, ribah, toastu, krekerjih (po podatkih EFSA naj bi bilo v naših trgovinah 119 takih izdelkov).

Britanska agencija za standarde v prehrani je že reagirala in akrilamid prepovedala, evropska agencija je bolj previdna in počasna.

Zaenkrat so razposlali zgolj opozorilo, da naj bodo starši pozorni na nevarno snov pri hrani za dojenčke in male otroke, odrasli pa naj omejijo uživanje predvsem zamrznjene hrane, ki jo je potrebno pred zaužitjem segreti.

Sicer pa je akrilamid je bela kristalna snov brez vonja, topna je v vodi, etanolu, etru in kloroformu, je nezdružljiva s kislinami, bazami, oksidanti in železom. Pri netermični obdelani nastaja amoniak, pri termični pa ogljikov monoksid, ogljikov dioksid in dušikov oksid. Akrilamid je pogost v mnogih kuhanih škrobnih živilih, naključno pa ga je leta 2002 odkrila skupina švedskih znanstvenikov, ki so analizirali več vrst čipsov, pečen krompir in kruh.

Evropska agencija za kemijo je marca 2010 dodala akrilamid na seznam snovi, ki močno vzbujajo skrb, po petih letih pa še niso sprejeli ukrepov.

Kako prepoznati akrilamid?

Akrilamid začne nastajati, ko temperatura preseže 120 stopinj Celzija in, ko se hrana obarva zlatorumeno. Če temperatura pečenja in cvrtja preseže 175 stopinj Celzija, se nastajanje akrilamida pospeši. Čim bolj intenzivna je barva pečenja, več je akrilamida. V surovih živilih ga je komaj za vzorec in ni nevaren.
Bis
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021