Datum: 27.4.2022 10:25:33 - Rubrika: Zdravje, lepota
Vsakodnevna hrana s katero se lahko zastrupite
Tisti, ki ste se že kdaj zastrupili s hrano, veste, da to ni prijetna izkušnja ...
Ko pride do zastrupitve, je vedno težko odkriti katera hrana je to povzročila. Zato je pomembno, da veste katera živila so najbolj nevarna in ste pri njej bolj pazljivi.

1. Listnata zelenjava
V to skupino spadajo poleg zelene solate še špinača, zelje, ohrovt, rukola in blitva. Ker gre za same zdrave stvari, večina ni pozorna, da lahko do zastrupitev pride zaradi umazanih rok, če zelenjava ni bila dovolj očiščena, ali pa zaradi kontaminiranega okolja v katerem je rasla. Naj dodamo še to, da ena petina zastrupitev s hrano nastane zaradi prav zaradi listnate zelenjave.

2. Jajca
Čeprav je trik, kako preveriti, ali so jajca sveža, preprost (potopite jih v vodo in, če potone, je ne uporabite), pa v resnici le redki to tudi preverijo. Poleg tega je pri jajcih nevarnost, da so okužena s salmonelo. Zato se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo surova jajca. Pri kuhanih je ta nevarnost bistveno manjša.

3. Tuna
Tuna lahko povzroči močno drisko, krče v črevesju in glavobole. Če je bila tuna ulovljena pri temperaturi višji od 15 stopinj Celzija, lahko ribe spustijo strup, ki ga ni mogoče uničiti niti s kuhanjem. Poleg tega je nedovolj kuhana oziroma pečena riba prav tako škodljiva za naše zdravje.

4. Krompir
Olupljen in dobro skuhan krompir ni škodljiv. Če pa jeste surovega in neolupljenega, pa lahko postane nevarnih kar nekaj bakterij: listeria, e.coli, salmonela ... Izogibajte se predvsem zelenih delov krompirja in krompirja v solati, ki prav tako lahko postane nevaren.

5. Sir
Za največ zastrupitev s hrano doma so krivi siri, ki lahko pri nosečnicah celo povzročijo predčasno prekinitev. Če imate stare sire, ki jih niste pravilno shranili, se lahko na njih naberejo bakterije salmonele in listerije.

6. Paradižnik
Paradižnik se lahko zelo hitro okuži, zato ga morate pred uporabo temeljito očistiti, predvsem pa paziti, da ga doma še dodatno ne okužite. Hranite ga na samem, temnem in hladnem mestu. Pred uporabo ga potopite v vodo za vsaj 20 sekund.

7. Jagodičevje
Ko se je leta 1997 cel razred v ZDA okužil s hepatitisom A, je svet pozoren na okužbe z jagodičevjem. Med nevarne sodijo denimo maline iz Čila in Gvatemale, ameriške borovnice pa lahko imajo skrite parazite, ki povzročajo dehidracijo in krče.
vkj
Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021