Datum: 31.7.2023 18:59:34 - Rubrika: Dobro je vedeti
Hrana, ki ima več ogljikovih hidratov, kot kruh
Če se izogibate kruhu, ker ima veliko ogljikovih hidratov, potem morate poznati živila, ki jih imajo še več
Ogljikovi hidrati veljajo za zelo redilne, zato se jim veliko ljudi odreka, kolikor je le mogoče. In če mislite, da jih je v kruhu in testeninah največ, se motite. Samo za primerjavo: v enem kosu kruha je 13 gramov ogljikovih hidratov, tokrat pa vam predstavljamo 5 zdravih živil, ki jih imajo še več.

Preden pa razkrijemo skrivnostna živila bogata z ogljikovimi hidrati, pa je dobro razlikovati dve vrsti hidratov: kompleksne, ki jih najdemo v zelenjavi in sadju in niso tako redilni, in enostavne, ki jih večinoma najdemo v industrijsko pridelani hrani in so redilni, pa še sladkor v krvi povečujejo.

1. Sojino mleko
Industrijske pijače in sokovi so zelo varljivi glede kalorij in sladkorja. Pogosto potrošniki nasedamo na marketinške trike, resnica pa je povsem drugačna. Tako je tudi s sojinim mlekom. Zrna soje imajo že sama po sebi veliko ogljikovih hidratov, skodelica sojinega mleka (1,5 dcl) pa jih vsebuje kar 15 gramov. Res je, da ima ta ista skodelica tudi 8 gramov proteinov in 4 grame maščob, a ima tudi 131 kalorij. Čokoladno mleko in mleko z dodanimi okusi ima še slabšo nutricistično sliko.

2. Jabolka
Ali ste vedeli, da ima eno srednje veliko jabolko 27 gramov ogljikovih hidratov in 114 kalorij? Ima tudi 5 gramov vlaknin in 1,5 grama maščob. Res pa je tudi, da so v jabolku sestavljeni ogljikovi hidrati in zato manj redilni.

3. Rozine
Čeprav so videti nedolžne in zanimivo popestrijo mnoge jedi, pa je v eni pesti rozin približno 33 gramov ogljikovih hidratov (toliko, kot v dveh kosih kruha). Poleg tega imajo 123 kalorij, 1,5 gramov vlaknin in 309 miligramov kalija. Še dobro, da rozin ne jemo v takšnih količinah, kajne?!

4. Sladki krompir
Krompir ima veliko škroba, a srednje velik sladki bel krompir ima še 24 gramov ogljikovih hidratov, 105 kalorij, v dobro pa se mu šteje velika količina kalija in vitamina A.
vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021