Rubrika: Dobro je vedeti
5 mitov o hujšanju, ki v resnici redijo
V poplavi shujševalnih diet se najdejo tudi taki nasveti, ki imajo v resnici nasproten učinek
1. Vegetarijanci in vegani lažje hujšajo
Odločitev, da ne jeste mesa in živalskih beljakovin še ne pomeni, da boste shujšali. Če ne poznate zakonitosti, kako deluje denimo veganska prehrana, potem boste hitro izčrpali telo, namesto hujšanja pa se vam bodo še dodatno začele tvoriti maščobne obloge s katerimi si telo ustvarja zaloge za težke čase. Poleg tega veliko ljudi išče zamenjavo za meso, pa zato pogosteje posegajo po torticah,pecivu, sladkarijah, pojedo več prigrizkov med obroki ... Če se odločiti črtati meso iz svojega jedilnika, se o tem dobro informirajte. Pozitivnih učinkov je veliko, skušnjav pa tudi.

2. Črtanje ogljikovih hidratov
Ali res hrana brez ogljikovih hidratov pomaga pri hujšanju? To ni povsem res. Ne pozabit, da poznamo dobre in slabe ogljikove hidrate in, da so to snovi, ki jih naše telo tudi potrebuje. Res pa je, da so preprosti ogljikovi hidrati zelo škodljivi in zelo redilni, med tem, ko kompleksne najdemo v oreščkih, sadju in zelenjavi in so zelo pomembni za zdravje. Posebej velja izpostaviti žitarice, ki imajo veliko ogljikovih hidratov, po drugi strani pa veliko vitaminov, mineralov in vlaknin. Zato so polnozrnati kruh, riž in testenine koristni za zdravje in postavo.

3. Dietni napitki z manj kalorijami
Ena večjih zarot današnjega časa so dietni napitki z manj kalorijami, ki dajejo lažen vtis, da ne redijo. Take pijače morda res ne vsebujejo kalorij, vendar pa umetna sladila povzročajo še večjo željo po sladkem, spodbujajo apetit in posredno vplivajo sposobnost telesa vsrkati hranilne snovi. Po dietnem napitku boste hitro spet lačni, če pa spijete kozarec naravnega soka ali čaja (lahko tudi sladkanega z medom), pa bodo vaše potrebe po hrani redkejše.

4. Maščobe redijo
Pri tem bodite pazljivi. Poleg ogljikovih hidratov so maščobe zelo pomemben vir energije. Ogljikovi hidrati zagotavljajo hitro energijo, zato so tako redilni, ker ljudje nimamo občutka, kdaj in koliko jih zares potrebujemo, maščobe pa počasneje izgorevajo in telesu zagotavljajo energijo več ur. Če boste jedli jogurt z manj maščobami, je lahko to obrok v prazno s katerim boste vnesli v telo več škodljivih snovi, saj so koristne maščobne kisline odstranjene. Kmalu boste spet lačni, ob koncu dneva pa bo vaš seštevek kalorij presegel optimalno število. Ali pa boste cel dan lačni, kljub temu, da veliko jeste. Olive, bučna semena, laneno olje, oreščki so polni zdravih maščob in so pomemben sopotnik pri hujšanju.

5. Beljakovinske diete so najboljši način za hujšanje
Beljakovinske diete so vsake toliko zelo popularne, ker z njimi na razmeroma hiter način izgubimo veliko kilogramov. A slaba stran takih diet je jo-jo efekt, ki se mu ne moremo izogniti, ker telo potrebuje uravnoteženo prehrano. Pomembno je vedeti, da so določeni vitamini in minerali topni v maščobah, pri drugih je absorpcija telesa brez ogljikovih hidratov nemogoča ... S črtanjem katere od pomembnih sestavin pomeni pomanjkanje določenih snovi na drugi strani. Beljakovinske diete lahko porušijo ravnovesje v telesu, kar lahko povzroči težke zaplete. Zelo pomembno je, da jeste raznoliko hrano, zato je najboljša dieta jesti manjše obroke večkrat na dan.
Bis
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023