Datum: 17.5.2023 15:23:52 - Rubrika: Dobro je vedeti
Superživila, ki skupaj bolje funkcionirajo
Špageti in mesna omaka. Juha in solata. Meso in krompir. Obstajajo kombinacije, ki se jim nikoli ne bomo mogli povsem odreči. Pa vendar: ali so zdrave?
Kaj vam pomaga še tako super hrana, ko pa v kombinaciji z drugimi živili povsem izgubi svojo vrednost. Zato se v nutricističnem svetu vse bolj uveljavlja termin prehranska sinergija. To je področje, ki proučuje zlasti kombinacije živil in njihove vplive na naše zdravje. Predstavljamo vam nekaj najbolj pomembnih.

1. Fižol in rdeča paprika

Fižol je dober vir železa, problem pa je, da se samo 2 do 20 % železa v rastlinah dejansko absorbira v kri. Da bi ta odstotek povečali na 15 do 35 % lahko to enostavno naredimo z rdečo papriko, ki vsebuje veliko vitamina C. Razlika v količini vsrkanih hranljivih snovi iz obeh živil je lahko tudi 6-krat večja, kot če jemo vsako živilo posebej.

2. Neluščen riž, čebula in česen

Tako kot fižol, ima tudi neluščen riž veliko železa in še več cinka. Raziskave so pokazale, da hrana bogata z žveplom občutno poveča vpojnost vseh vrst mineralov. Zato je priporočljivo, če v riž in tudi v sendviče s kruhom dodate zajetno porcijo čebule in česna.

3. Paradižnik in olivno olje

Olivno olje preprečuje srčno-žilne bolezni, ker povišuje dober holesterol (HDL) in znižuje slabega (LDL). Raziskovalci so leta 2000 primerjali učinke olivnega in sončničnega olja, razlika pa je bila šokantna. Olivno olje je zmanjšalo učinek prostih radikalov in aktiviralo učinke likopena, ki močno sredstvo proti tvorbi rakastih celic. Pri sončničnem in še pri nekaterih drugih oljih pa je bil učinek ravno obraten.

4. Losos in ohrovt

Vitamin D pomaga pri absorpciji kalcija iz prebavnega traktat v kri in pomaga vzdrževati normalno raven kalcija v krvi. Vitamin D sicer dobimo z izpostavljenosti soncu, vendar pa je pomemben vir tudi hrana bogata s tem vitaminom. To velja še posebej za zimske mesece in ljudi, ki večino dneva presedijo v pisarni. Med živila, ki imajo najboljšo kombinacijo kalcija in vitamina D spadata prav losos in ohrovt.

5. Brokoli in paradižnik

Obe živili imata neverjeten vpliv na rakaste celice. V študiji iz leta 2007, ki so jo opravili pri Cancer Research in zDA, so več ot 5 mesecev podgane hranili z različnimi dietami, med drugim tudi eno skupino samo z brokolijem, drugo samo s paradižnikom, tretjo pa s kombinacijo obojega. Skupina, ki je jedla kombinirano hrano, brokoli in paradižnik pa je predstavljal 20 % dnevno zaužite hrane, je imela za 52 % manj težav s tumorji. Skupina, ki je jedla samo paradižnik, jih je imela manj 34 %, skupina z brokolijem pa 42 % manj.

6. Brstični ohrovt in olivno olje

Mini zeljne glave imajo veliko zelo pomembnih hranil, vključno z vitaminom K, ki uravnava strjevanje krvi v našem telesu, poleg tega pa je brstični ohrovt zelo pomemben za zdravje kosti. Ker pa je vitamin K topen samo v maščobah, je najprimernejše olivno olje, ki vsebuje veliko nenasičenih maščob in tako pomaga tudi pri boleznih srca in ožilja, vpojnost vitamina K pa se poveča za 4-krat.

7. Temna čokolada in jabolka

Čeprav se zdi, da gre za sladko kombinacijo, pa vsebuje jabolko kvercetin, ki deluje protivnetno. Čokolada vsebuje katehine, ki so antioksidanti in preprečujejo strjevanje krvi, skupaj pa sta idealna kombinacija, ki krepi zdravje srca in ožilja. Skupaj sta 6-krat bolj zdrava, kot vsak zase.
vkj
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021