Datum: 12.5.2023 16:58:25 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako se boriti proti lakoti?
Shujševalne in druge diete so le redko uspešne, če ne kontrolirate apetita. Pomembno je jesti tako hrano, da ste čim dlje siti.
1. Obrokom dodajajte vlaknine
Vlaknine v resnici ne zmanjšujejo apetita, pač pa podaljšujejo občutek sitosti Vlaknine najdemo v zelenjavi in sadju, še posebej veliko pa jih najdemo v fižolu, grahu, čičeriki in celih semenih.

2. Jejte veliko juh
Juhe nas hitro nasitijo, imajo pa malo kalorij. Od juh se ne morete prekomerno najesti. Vendar pa to ne velja za juhe z moko, smetano ... Jejte čim več preprostih zelenjavnih juh.

3. S solato proti lakoti
Jejte veliko solate še posebej pred glavnim obrokom. To vam bo zmanjšalo apetit in zagotovilo vnos vitaminov in hranljivih snovi koristnih za zdravje.

4. Pomaranče in grenivke
Pomaranče in grenivke imajo veliko vlaknin (sveže več, kot zmiksane v smoothie). Poleg tega pomagajo pri vzdrževanju normalne ravni sladkorja v krvi, pa še občutek sitosti boste imeli več ur. Če nimate časa za zajtrk, lahko ena pomaranča nadomesti obilnejši obrok.

5. Oreščki
Oreščki imajo veliko vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov, poleg tega pa imajo zmerno količino kalorij. Jejte jih med obroki, a ne smejo biti utopljeni v soli.

6. Jejte počasi
Informacijska sitost je večji problem, kot si mislite. Ker možgani in želodec niso direktno povezani, informacija o sitosti potuje med obema organoma skoraj 20 minut. To pomeni, da morate en obrok jesti najmanj 20 minut. Če jeste hitreje, pride do nekontroliranega kopičenja kalorij, povzroča pa tudi nelagodje prebavil.

Še nasvet za konec: lakote nikar ne premagujte z maščobami, pač pa z vlakninami. Maščobe naj bodo vedno del obroka bogatega z vitamini in minerali. Določeni elementi se namreč v maščobah lažje absorbirajo v telo. Če jeste veliko maščob za malico, med obroki, to nima pravega učinka.
vkj
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021