Datum: 15.4.2023 11:55:24 - Rubrika: Dobro je vedeti
Hrana, ki prežene spomladansko utrujenost
Pomlad se od zime razlikuje po tem, da moramo jesti bolj raznoliko in vitaminsko bogatejšo hrano. Če je ne, nas daje spomladanska utrujenost.
Hrana močno vpliva na naše razpoloženje čez cel dan, zato morate paziti, kaj jeste. Predstavljamo vam 5 živil s katerimi se boste počutili bolj energične, srečnejše in optimistične.

1. Bučna semena
Čeprav ne sodijo med tipično spomladansko prehrano, pa jih je dobro grizljati med obroki, ker imajo veliko cinka, kalcija, kalija, magnezija ter vitaminov B in C. Vsebujejo tudi veliko aminokislin in maščobnih kislin bogatih z omega-3, kar igra ključno vlogo pri regeneraciji celic. Poleg splošnega razpoloženja se vam bo že v nekaj dneh popravila tudi koža.

2. Peteršilj
Naslednjič, ko naletite na peteršilj v juhi, ga pojejte. Upočasnjuje namreč staranje, sodeluje pri procesu čiščenja krvi in jeter, vsebuje veliko vitaminov A in C ter flavonoidov. Ti antioksidanti namreč varujejo telo pred prostimi radikali, kar zmanjša tveganje za nastanek in razvoj raka. Poleg tega peteršilj pospešuje prebavo.

3. Korenček
Korenčkova solata je najboljše darilo pomladi. V korenčku je veliko beta karotena in vitamina A, ki pa se bolje absorbirata v telo z maščobami. Zato naj bo korenčkova solata bogata s konopljinim ali olivnim olje, dobrodošla pa so tudi ostala olja iz oreščkov (orehovo, mandljevo, kokosovo ...). Korenček krepi imunski sistem, izboljšuje izločanje sluznice ter vlaži in pomlajuje kožo.

4. Med
Negativnih lastnosti sladkorja je toliko, da bi ga morali za vedno črtati iz naših jedilnikov. Namesto tega je veliko bolj zdravo uporabljati med, ki podpira presnovo in je neizmeren vir hranljivih snovi. Pri vseh jedeh in čajih vedno počakajte, da se živilo ohladi na sobno temperaturo in šele potem dodajte med.

5. Jogurt z otrobi
V resnici so otrobi tisti, ki so zdravi in premagujejo spomladansko utrujenost, vendar jih same ne moremo jesti. Najbolj pridejo do izraza, če jih mešamo z jogurtom, ker je tako vnos kalorij najmanjši, pa še občutka lakote se boste znebili. Seveda pa lahko otrobe prelijete tudi z vročo vodo in jih pustite 20 do 30 minut, da se zmehčajo.
vkj
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021