Datum: 9.3.2023 20:59:00 - Rubrika: Zanimivosti
Ali teorija o upadu vitaminov v zelenjavi drži?
Primerjava današnjih nutricističnih podatkov s tistimi izpred 20 let je katastrofalna - sadje in zelenjava so izgubili tudi za 50 % in več svojih hranljivih snovi.
O tem se je že dolgo govorilo, a so uradni viri vselej zamolčali resnico. Tipičen primer zavajanja je denimo koruza, kjer je vrsta raziskav pokazala, da ima današnja koruza za neverjetnih 78 % manj kalcija, kot koruza iz leta 1985. Uradni viri so to razlagali, da smo v prejšnjem stoletju drugače jedli koruzo, da so bile analize manj natančne, poleg tega pa temu razkoraku niso pripisovali velike pozornosti, saj "nihče ne je koruze zaradi kalcija."

K sreči pa se je pred časom k tej debati pridružil tudi ameriški raziskovalec Alex Jack, ki pa je imel dovolj trdne dokaze o primerljivosti eksperimentov pred 30 leti in danes. Njegove meritve kažejo na alarmantni upad vitaminov in mineralov pri skoraj vseh vrstah sadja in zelenjave.

Največji manjko je prav pri kalciju. Jack je nameril 73 % manj kalcija v brokoliju, 78 % manj v krompirju, 43 % manj v jagodah in 12 % manj v bananah.

Strašljiv je tudi primanjkljaj vitamina C. Špinača ga ima danes 65 % manj, kot nekoč. Jabolka 60 % manj. Jagode kar 87 % manj!

Še posebej porazna je slika pri bananah, ki imajo 79 % manj folne kisline, 23 % manj magnezija, 95 % manj vitamina B6 in že omenjenih 12 % manj kalcija.

Generalno ima današnja zelenjava občutno manj esencialnih maščobnih kislin, mnogih mineralov je tako malo, da so že povsem izginili, ali pa so ostale samo še sledi. Zaskrbljujoč je padec vitaminov, ki je tako velik, da bi za isto količino zdravja morali danes jesti 3- do 9-krat več sadja in zelenjave, kot nekoč!

Si upa kdo napovedati, kakšno hrano bomo jedli čez 20 let?
Bis
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021