Datum: 31.3.2022 14:53:15 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako pogosto jeste stvari, ki razstrupljajo telo?
Predstavljamo vam 7 živil te pomladi, ki pomagajo, da se znebite strupov in s katerimi si krepite imunski sistem.
Pomlad je letni čas, ko se narava prebuja. Iz faze mirovanja, se prelevi v fazo rasti. Zato je zelo pomembno, da jemo pravilno prehrano, ki nam bo pomagala spraviti iz telesa strupene snovi. Ni dobro, da zimske obloge ostajajo v naših telesih.

1. Rdeča pesa

Rdeča pesa je izredno učinkovita pri čiščenju jeter, poleg tega pa v telesu aktivira proizvodnjo čistilnih encimov. Največji učinek pese je, če je jemo surovo, še bolje pa je, če jo kombiniramo s korenčkom. Več o rdeči pesi najdete v prispevku Po praznikih je vedno čas za sok rdeče pese.

2. Zelišči čaj

Zeliščni čaji so tradicionalni ljudski pripomočki, so tudi alternativa kofeinskim pijačam, uravnavajo pa predvsem kislost krvi. Najboljši so čaji iz kopriv, poprove mete, limonske trave, timijan, regrat, kamilice ... Še boljše so mešanice naštetih. Če je le mogoče, si čaja na sladkajte.

3. Zelje

Zelje ima tako obsežen seznam pozitivnih učinkovin, da jih je težko vse našteti: znižuje holesterol, čisti jetra, razstruplja, ima veliko kalija, magnezija, kalcija in folne kisline. Zelje je mogoče jesti surovo, fermentirano, pa tudi kuhano ima še zmeraj veliko pozitivnih učinkov. Najboljše pa je vendarle surovo zelej v solati z naribanim korenčkom in po možnosti brez soli.

4. Zelena

Zelena ima predvsem nizko vsebnost kalorij, na drugi strani pa zelo učinkovito normalizira presnovo in poteši vaš apetit. Obstaja vrsta raziskav, ki dokazujejo, da zelena pomaga predvsem pri odstranjevanju pesticidov in konzervansov. Najboljša je seveda surova, če pa vam njen okus ne ustreza, pa jo kombinirajte s paradižnikom in/ali špinačo.

5. Avokado

Avokado je odličen vir zdravih maščob, vlaknin in antioksidantov. Čisti žile, znižuje holesterol, čisti črevesje ... Avokado, če je le mogoče, dodajte k vsaki solati. in ne pozabite: avokadu zaradi debele lupine različni pesticidi in preparati za zagotavljanje svežine ne pridejo do živega. Sredica je vedno neoporečna.

6. Limone

Vsak dan bi morali na tešče, ali pa pre spanjem, popiti kozarec mlačne vode s stisnjenim sokom ene limone. Limone krepijo imunski sistem, so bogate z vitaminom C, najboljše pa je, da zavirajo apetit.

7. Ingver

Ingver ima močne antibakterijske in antivirusne učinke in vas varuje pred prehladi in drugimi okužbami. Ingver tudi čisti kri, aktivira prebavni sistem. Mnogi nutricisti predlagajo, da je najbolje žvečiti surov ingver, ali pa ga popiti naribanega in pomešanega z vodo in limoninim sokom.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021