Datum: 9.3.2022 18:40:17 - Rubrika: Dobro je vedeti
6 najmočnejših živil, ki nas ščitijo virusi, bakterijami pa tudi rakom
Pred rakom nas ščitijo industrijske kemikalije, sintetični prehranski dodatki, ionizirajoča sevanja in tudi naravna živila. Od vas je odvisno, kaj boste izbrali ...
V življenju je tako, da resnica ni samo ena. Resnic je več. To se najbolje vidi prav pri zdravju, kjer najboljše učinke dosežemo s kombinacijo zdravil, zdravega načina življenja in zdrave hrane. Zbrali smo nekaj živil, ki jih je dobro jesti tudi, če nimate najhujše diagnoze. Veliko več uspeha boste imeli, če boste bolezni preprečevali, kot zdravili.

1. Kurkuma
Kurkuma sodi med najmočnejše zaviralce bolezni raka. Vse več raziskav potrjuje, da kurkuma ne samo, da preprečuje razvoj rakastih celic, pač pa jih tudi uničuje. Dovolj je že ena čajna žlička na dan, ki zavira nastanek in razvoj bolezni. Poleg tega je kurkuma zelo priporočljiva tudi pri preprečevanju negativnih učinkov pesticidov, ki jih najdemo v sadju, zelenjavi, mleku in, ki povzročajo težave s ščitnico (teh bolezni je vedno več, odstotek obolelih pa raste tako hitro, da bo kmalu to najpogostejša težava na svetu, ob boku s sladkorno). Ne pozabit, da je dolgotrajno zadrževanje pesticidov v telesu danes najpogostejši vzrok za razvoj rakastih obolenj. Več o zdravilnih učinkih kurkume najdete v prispevku 5 razlogov, zakaj je k jutranjem smoothiju dobro dodati žlico kurkume, preberite pa si tudi nekaj o težavah z žlezo ščitnico Kaj nam žleza ščitnica pove o našem zdravju.

2. Kapusnice
ko se konča sezona poletne zelenjave, pridejo na vrsto kapusnice. To je čvrsta zelenjava, ki nas bogati čez vso zimo vse do zgodnje pomladi. Med kapusnice sodijo repa, koleraba, hren, redkev, pa tudi zelje, ohrovt, brstični ohrovt, brokoli, cvetača. Vse kapusnice so bogate z glukozinolati, ki vsebujejo žveplove antioksidante, zanje pa je znanstveno dokazano, da imajo močan preventivni učinek. Doslej je bilo objavljenih več kot 87 obsežnih študij o pozitivnem vplivu kapusnic predvsem na pljučnega raka in raka prebavil. Preberite si še prispevek Zakaj je dobro piti zeljni sok.

3. Zeleni čaj
Zeleni čaj je močan antioksidant, ima veliko polifenolov in preprečuje razvoj rakavih celic. Trenutno je na trgu 10 vrst zelenega čaja in vsi imajo zdravilne učinke, čeprav se njihova sestava močno razlikuje. Raziskave so pokazale, da imata največ antioksidantov kitajska vrsta Longjing in japonski čaj Sencha Matchu.

4. Česen
Leta 2003 so prvič poskusili zdraviti z alicinom. V New Yorku so na Weizmann Institutute of Science bolnikom v krvni obtok dodajali alicin, ki ga je največ prav v česnu. Ta in vrsta kasnejših raziskav narejenih po celem svetu so potrdili izjemne rezultate pri zdravljenju rakavih obolenj. Če vas pri česnu moti zadah, si preberite ta nasvet. Zdravljenje s česnom brez vonja.

5. Gobe
V tradicionalni kitajski medicini se gobe uporabljajo že tisočletja. Gobe namreč delujejo protivnetno, antivirusno in antibakterijsko, imajo pa tudi izjemne učinke v boju proti raku. Med najbolj zdravilnimi so vse vrste kitajskih gob: shitake, maitake, cordyceps in reishi.

6. Vitamin D
Vitamini igrajo v našem telesu pomembno vlogo, vitamin D pa ima še posebej močan vpliv na razvoj rakastih celic. Množica raziskav potrjuje, da je izpostavljenost sončni svetlobi in dodatku vitamina D3 k prehrani pomaga pri preprečevanju raka dojk, raka na črevesju in pri vrsti drugih rakov. Statistika celo pravi, da zdravljenje z vitaminom D3 zniža obolelost z rakom za 77 %.

... in ostali
Krivico bi naredili vsem ostalim živilom, če bi prispevek zaključili samo s šestimi borci proti raku. Tudi čebula, ingver, origano, kajenski poper, vitamin C, konopljino olje, kokosovo olje, probiotiki, celo sladek krompir imajo močne protirakaste učinke. Tako, kot smo edinstveni ljudje, so edinstvene tudi naše težave. Vsak sam pa mora odkriti, kaj od naštetega mu najbolj koristi. Prej to ugotovite, bolje za vas.
Erika Volk
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021