Datum: 20.3.2022 20:54:33 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zdrava hrana, ki je lahko smrtno nevarna
Predstavljamo vam nekaj dejstev o hrani, ki vas bodo presenetile. Predvsem zato, ker se v zdravi hrani skrivajo tudi strupene snovi.
Banane

V eni banani je tretjina dnevnega odmerka kalija, problem pri tem pa je, da je vmes tudi radioaktiven izotop kalija 40. Odmerek je majhen in ni škodljiv. Je pa o bananah potrebno povedati še nekaj: banane v moškem telesu sprožijo procese, ki privlačijo komarje.

Tartufi

Italijanski znanstveniki so med nedavno raziskavo ugotavljali, kaj privlači prašiče, ki iščejo tartufe. Ugotovili so, da je to anandamid, ki je zelo podoben glavni sestavini v marihuani. Iskalci tartufov izkoriščajo lastnost prašičev, da hitro postanejo odvisni.

Peteršilj
Iz semen peteršilja se pridobiva zelo drago eterično olje, ki pa vsebuje halucinogeno snov apiol. V mikroskopskih odmerkih apiol ni škodljiv.

Jabolka

Ali ste vedeli, da 60 jabolčnih semen vsebuje toliko cianogenega glikozida, ki je lahko v teh količinah zelo nevaren tudi za človeka. Poleg tega ima lahko jabolčni ekstrakt podoben učinek na telo, kot kava.

Arašidi
Določene vrste arašidov v ZDA uporabljajo v proizvodnji eksplozivov (v Rusiji za isti namen uporabljajo sojo). Iz arašidov je narejen tudi dinamit.

Muškatni orešček

Muškatni orešček vsebuje elimitsin, ki ima močan halucinogeni učinek, 3 do 4 jedrca pa lahko že škodujejo telesu.

Grozdni sok
Ali ste vedeli, da grozdni sok vsebuje veliko acetaldehida, ki je kemični sorodnik formaldehida, strupene tekočine za balzamiranje? Ali ste vedeli, da se etil acetat iz grozdnega soka uporablja kot lak za topila? In, ali ste vedeli, da je v grozdnem soku tudi aceton, ki se uporablja kot odstranjevalec laka za nohte? Še dobro, da je vseh teh kemikalij v tako majhnih odmerkih, da ni nevarno za telo.
vkj


Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021