Datum: 25.3.2022 6:59:02 - Rubrika: Zdravje, lepota
Mleko s pecilnim za grešnike
Se vam zdi, da ste se čez dan pregrešili? Imate občutek, da se vas loteva prehlad? Vas muči nespečnost? Ponujamo vam preprost in učinkovit recept.
Francoski kemik Nicolas Leblanc je ob koncu 18. stoletja iznašel način, kako iz morske vode in žveplene kisline narediti sodo bikarbono. Šel je korak naprej in v resnici sestavil recept za pecilni prašek. Slaščice iz njegove pekarne so imeli prav poseben okus in skrivnosti več let ni izdal nikomur.

To so bili burni časi na vseh področjih, bil je čas Francoske revolucije in prostora za gastronomsk inovacije enostavno ni bilo.

Leblanc je na koncu naredil samomor, a svetu je zapustil izjemen pečat. Še danes se znanstveniki ukvarjajo z vplivi sode bikarbone, ki je uporabna kot čistilo in seveda tudi kot prehranski dodatek.

O vplivu sode in limone na rakaste celice si lahko preberite v Recept 100-krat močnejši od kemoterapije. Soda je tudi sestavni del doma narejene zobne paste (Zakaj se splača delati svojo zobno pasto). Brez sode tudi sacher torte ne bi bilo (Kako je nastala sacher torta). Najpomembnejša lastnost sode pa je, da nevtralizira kislost v telesu, zmanjšuje vsebnost strupenega svinca in bakra v krvi, zmanjšuje tudi potrebo po nikotinu in sladkem ...

Zdrav napitek

Po zaslugi Leblanca je danes uporaba pecilnega praška razširjena po celem svetu. Pecilni vsebuje poleg sestavin za okus tudi natrijev hidrogenkarbonat ali jedilno sodo, ki pri 200 stopinjah Celzija razpade. Pri tem nastane ogljikov dioksid, ki povzroči vzhajanje peciva.

Približno pol ure pred spanjem v kozarec toplega mleka zmešajte žličko pecilnega praška. Namesto mleka lahko uporabite tudi vodo, ali limonin sok, a vas bo mleko še dodatno pogrelo in pomirilo. Učinke rednega pitja boste čutili po nekaj dneh, strokovnjaki pa svetujejo, da po 4 mesecih rednega pitja naredite 2 meseca premora.

Napitek pecilnega in mleka ne svetujemo nosečnicam, otrokom do 5 let, paziti pa morajo tudi ljudje s povišanim pritiskom. Problem sode je, da je močno bazična, zato se lahko spopade s kislinami v želodcu, in ne smemo pretiravati z uporabo. Dvakrat po pol čajne žličke na dan je optimalna količina.

In zakaj je to napitek za grešnike?

Zato, ker lahko s sodo popravite tisto, kar ste čez dan napačnega pojedli in popili, poleg tega pa je zaradi svoje bazičnosti tudi dobro orožje proti kandidi, bakteriji, ki uspeva v zakisanem telesu.
Erika Volk
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021