Datum: 16.2.2022 17:55:51 - Rubrika: Dobro je vedeti
Posoda, ki jo morate nemudoma zavreči
Ali ste vedeli, da je lahko tudi posoda razlog za bolezni? Še posebej nevarna je plastična in aluminijasta posoda.
Če je mogoče, to storite že danes. Vso plastično posodo, za katero niste prepričani, da je "BPA-free", odvrzite. Isto naredite tudi z aluminijasto posodo. Taka posoda zadržuje bakterije in jih ni mogoče očistiti, poleg tega pa v stiku z različnimi živili oddaja nevarne snovi.

Plastična posoda vsebuje bisfenol A, ki je poznan pod kratico BPA. Znanstveniki že vrsto let ugotavljajo, kakšen ima vpliv na organizem in se strinjajo, da je BPA lahko precej nevarna, celo rakotvorna snov. povzroča poškodbe na jetrih, motnje endokrinega sistema, ruši hormonsko ravnotežje, uničuje možganske celice ... BPA je še posebej nevaren pri dojenčkih in ljudeh nagnjenih k debelosti.

Vsekakor je priporočljivo, da se izogibate hrani iz pločevink in embalaže in polikarbonatne plastike. Prav tako ni dobro pomivati plastične posode v pomivalnem stroju, ker boste zaradi uporabe agresivnih čistil okužili še vso drugo posodo.

Najbolj pretresljivo raziskavo so naredili že leta 2009 v ZDA, ko so pri 9 od 10 dojenčkih izmerili povišano stopnjo BPA. Ko so jih mamice nehale hraniti iz plastičnih posod, se je stanje normaliziralo.

Kaj je rešitev?

Ko kupujete plastično posodo, bodite pozorni, da piše "BPA-free", ali pa ste pozorni na tip plastike: PET naj bo 1, 2 ali 5.

Aluminij

Svet vse bolj odkriva nevarne lastnosti aluminija. Problem je, ker je za kisikom in silicijem tretji najpogostejši element na Zemlji. Aluminiju se praktično ne moremo izogniti, čeprav vemo, da povzroča demenco, Parkinsonovo bolezen in avtizem. Da je ironija še večja, ne samo, da hrano kuhamo v aluminijastih posodah, še celo zavijamo jo vanjo . Več o tem si lahko preberete v prispevku Kaj bi morali vedeti o zavijanju hrane v aluminijaste folije, pa ne veste.

Kakšno posodo izbrati?

Če posoda ne sme biti plastična in niti aluminijasta, kakšna pa naj bo? Lesena posoda je zelo priporočljiva, vendar le, če jo dovolj pogosto menjujete (preberite si prispevek Kdaj kovinski, kdaj plastični in kdaj leseni pribor). Keramika in steklo sta prav tako varna izbira. pri emajlirani posodi (narejeni iz emajlirane pločevine) bodite pozorni le na to, da vas ne bodo premamili kakšni teflonski in podobni dodatki (ne spreglejte Na PFOA je opozarjal že dr. Janez Drnovšek).
Erika Volk
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021