Rubrika: Zdravje, lepota
Napovejte vojno holesterolu
Kako s hrano doseči, da bo v vaši krvi manj slabega (LDL) in več dobrega (HDL) holesterola? Nižji holesterol zmanjša tveganje za srčni infarkt in možgansko kap
1. Soja
Soja je uporaben nadomestek za meso in sir, jedi narejene iz soje pa zmanjšujejo količine nasičenih maščob in holesterola, s tem pa ščitijo srce. Da bi se telo znebilo nasičenih maščob, pride v jetrih do povišanega izločanja holesterola, zato s sojo razbremenimo tudi jetra. Sicer pa je največ nasičene maščobe v mesnih proizvodih, polnomastnem mleku, smetani, maslu, siri. Meso z največ nasičenimi maščobami pa je govedina, jagnjetina in svinjina.

Pri soji morate vedeti še nekaj: soja, kot prehransko dopolnilo, ne deluje. Največ soje najdete v sojinem mleku, moki, tofuju ... Dnevna priporočena količina soje, da bo učinkovala na holesterol, je 25 gramov sojinih beljakovin, kar znese približno 150 do 200 gramov soje.

2. Fižol
Samo pšenični otrobi imajo več vlaknin od fižola, a fižol ima največ takšnih vlaknin, ki raztapljajo holesterol. Skodelica fižola na dan vam bo popravila krvno sliko, hkrati pa še razbremenila ledvice. Dokazano je, da si lahko z rednim uživanjem fižola holesterol znižate za več kot 10 %. Dnevno je zdravo pojesti vsaj 100 gramov fižola, kar ni težko. Fižol ima namreč to prednost, da ga lahko dodamo k vsaki jedi - od solat, omak, enolončnic, do pečenega krompirja.

3. Losos in hladnovodne ribe
Omega-3 maščobne kisline so znane, da pomagajo zniževati slab holesterol (LDL) in dvigovati dobrega (HDL), znižujejo pa tudi trigliceride v krvi. Losos je tudi odličen vir beljakovin, nutricisti pa priporočajo vsaj dva ribja obroka na teden. Poleg lososa imajo podobne blagodejne učinke na naše zdravje še bela tuna, sardine in skuše.

4. Avokado
Avokado ima izjemno veliko zdravih mononenasičenih maščob, ki dvigujejo zdrav holesterol in znižujejo slabega. Ker je avokado precej kaloričen (cel ima približno 300 kalorij), morate biti pri uživanju previdni. American Heart Association sicer priporoča, da pojeste vsak dan en avokado (30 gramov maščob), a je polovica povsem zadostna, ker si boste s preveč odvečnih kalorij na drugi strani povzročili težave.

5. Česen
Česen je veljal za poživilo že v času starih Egipčanov, zapisi ljudskih zdravilcev pa kažejo, da so ga uporabljali na vseh koncih sveta. Danes vemo, da česen znižuje holesterol, preprečuje nastajanje krvnih strdkov, znižuje pritisk in ščiti pred okužbami. Da bi bili deležni česnove super moči, bi morali na dan pojesti 2 do 4 stroke česna. Še dobro, da ga lahko kot začimbo dodamo praktično k vsaki jedi.

6. Špinača
že nekaj časa je znano, da ima špinača veliko luteina, ki se nahaja v vsej temno zeleni listnati zelenjavi. Šele nedavne raziskave razkrivajo, da pol skodelice špinače ščiti vid, krepi stene arterij in preprečuje njihovo zamašitev, varuje pred srčnimi napadi in seveda znižuje tudi holesterol.

7. Temna čokolada
Temna čokolada s 70 % kakavovega deleža in več ima trikrat več antioksidantov, kot mlečna čokolada. Pravzaprav ima temna čokolada prav takšno antioksidacijsko moč, kot rdeče vino. Raziskave kažejo, da ima 25 gramov čokolade na dan blagodejen učinek na srce in ožilja, poleg tega pa preprečuje nastajanje holesterola. To je dobro vedeti, ko se boste naslednjič pregrešili. 20 minut prej pojejte nekaj kock čokolade, pa bo vpliv slabega holesterola manjši.
Erika Volk
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023