Datum: 7.2.2022 6:59:42 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zakaj je dobro jesti kapre?
Kapre sodijo med značilne začimbe mediteranske kuhinje, mi pa premalo poznamo njihove lastnosti.
Kapre so v resici vloženi cvetni popki kaprovca. Značilnost kaprovca je, da raste na skalnatem področju, kjer lahko korenine segajo tudi do 10 metrov globoko v nerodovitno prst. Ima nežne, bele ali roza cvetove, ki pa cvetijo le nekaj ur, zato je nabiranje kaper prava znanost. Kapre najpogosteje vlagamo v kis, olje ali slanico.

Čeprav so kapre poznali že star Grki in Rimljani, pa je njihova prava domovina Azija. Po Sredozemlju so se razširile šele v 14. stoletju, ko je bila to priljubljena začimba k hrani v Genovi, Firencah in Benetkah. Vse do 18. stoletja je priljubljenost kaper naraščala, v zadnjih desetletjih pa smo nanje skoraj povsem pozabili.

Zdravilni učinki

85 % kaper je voda, a preostanek je poln zdravilnih sestavin. Izjemno veliko je vitaminov A in C (ščiti kožo pred staranjem, pozitivno vpliva na videz las in nohtov, krepi vid, imunski sistem ...), najpomembnejše snovi pa so flavonoidi, ki med drugim krepijo krvne žile in pomagajo pri očesnih vnetjih.

Kapre so močno alkalne in zmanjšujejo zakisanost telesa. Zaradi tega so dobre pri revmatizmu, krepijo izločanje sluzi, urejajo prebavo, slabo pa je to, da spodbujajo apetit.

Antioksidanti v kaprah nevtralizirajo škodljive stranske produkte, ki se ustvarijo ob prebavi mesa, še posebej rdečega mesa. Zato bi morale biti dodatek k vsaki mesni jedi.

Delujejo tudi protigljivično in protivnetno, ščitijo jetra, ponekod po svetu pa jih uporabljajo tudi za zniževanje sladkorja v krvi. Raziskave so pokazale, da imajo kapre veliko lektina, ki nase veže sladkor in ogljikove hidrate, poleg tega pa je to zelo učinkovita snov v boju proti raku na jetrih, debelem črevesju in dojkah.

Uradna medicina seveda opozarja, da so kapre lahko tudi škodljive, še posebej za sladkorne bolnike. Če jemljete zdravila, poleg pa pojeste veliko količino kaper, lahko nivo sladkorja pade pod priporočljivo. Kapre tudi znižujejo pritisk, kar lahko pri bolnikih, ki jemljejo zdravila za znižanje, pripelje do situacije, ko vam pritisk preveč pade. Poleg tega pa so kapre tudi diuretik in je treba biti previden pri dehidraciji.

In še na eno lastnost kaper ne smemo pozabiti: danes je veliko rib in drugih morskih pridelkov obremenjenih s težkimi kovinami in strupi iz okolice. Kapre pomagajo telesu ne samo nevtralizirati delovanje teh strupov, pač pa jih tudi odstraniti iz telesa.
vkj


Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021