Datum: 5.2.2022 20:59:57 - Rubrika: Zanimivosti
Ocvrt krompirček, ki je povzročil vojno
Ocvrt krompirček je bil vedno hrana revežev, zato je toliko bolj presenetljivo, da se zanj borijo Francozi
Vojna za lastništvo
Med prvo svetovno vojno so bili ameriški vojaki, ki so se borili v Evropi, navdušeni nad pečenim krompirčkom. Zaradi njihovega nepoznavanja geografije so ves čas mislili, da se borijo v Franciji, v resnici pa so bili v Belgiji. Prva omemba ocvrtega krompirčka sega v 17. stoletje v mesto Namur v Belgiji. Tam so ga res jedli predvsem reveži in ljudje, ki so živeli na ulicah.

Ko so ameriški vojaki prišli domov, so pripovedovali o "french fries" in ime se je prijelo. Francozom je bilo sprva vseeno, ko pa je krompirček postal popularen po celem svetu, so postali na to temo zelo občutljivi. Danes je lastništvo krompirčka njihova velika bolečina.

Krompirček s kancerogenimi stvarmi
Restavracije s ponudbo hitre hrane pečejo krompirček v olju. Če odmislimo kvaliteto olja, že količina maščob v krompirčku povzroča vrsto zdravstvenih težav. Poleg tega, da redi, povzroča sladkorno, bolezni srca, tumorje. Bel krompir namreč izloča akrilamid, ki je zelo škodljiv in zelo kancerogen.

Dobra plat krompirčka
Pečen krompirček ima tudi nekaj dobrih lastnosti. Ima veliko vlaknin, pomaga pri čiščenju telesa in znižuje holesterol. Če vam primanjkuje kalija, je celo priporočljivo jesti krompir. Prav tako je krompirček priporočljiv za vse, ki imajo počasne reflekse, težave s hormoni in za vse z visokim pritiskom.

Krompirček in kolesarjenje
Ali ste vedeli, da ima tipična porcija krompirčka v McDonaldsu 500 kalorij, 25 gramov maščob, 63 gramov ogljikovih hidratov, 350 miligramov natrija, 6 gramov vlaknin, 6 gramov proteinov ... Nutricisti so izračunali, da bi za tako porcijo morali 58 minut kolesariti, ali se 47 minut intenzivno ukvarjati z aerobiko, ali 90 minut kegljati ...
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021