Datum: 4.2.2022 12:50:16 - Rubrika: Dobro je vedeti
5 bolezni, ki jih povzroča sedenje
Vedno več raziskav dokazuje povezavo nekaterih hudih bolezni s sedenjem. Problem je, ker teh bolezni s fizično aktivnostjo ni mogoče pozdraviti.
1. Rak
Če poenostavimo, rak nastane takrat, ko neaktivne celice uidejo kontroli in se začno obnašati nepredvidljivo. Med sedenjem je takih celic več, kot si mislite.

2. Bolezni srca
Statistika je že davno pokazala, da imajo ljudje, ki imajo pretežno sedeče delo, dvakrat več srčnih obolenj in tudi dvakrat več kapi s tragičnim koncem.

3. Težave s trebušno slinavko
Sedenje ne omogoča mišicam, da bi pravilno "komunicirale" s trebušno slinavko, pa zato slinavka proizvaja bistveno (pre)več glukoze, kot je telo potrebuje. Rezultat tega je sladkorna bolezen. Če k temu dodamo še hrano in pijačo, ki je prenasičena s sladkorji, potem je jasno, zakaj je sladkorna trenutno največji problem človeštva.

4. Kopičenje maščob okrog trebuha
Med sedenjem so trebušne mišice najmanj aktivne in zato se tam postopoma začno kopičiti zaloge neporabljene energije. Poleg tega, da to ni lepo, nakopičena maščoba ovira delovanje notranjih organov.

5. Slaba prekrvavitev
Logična posledica sedenja je tudi slaba prekrvavitev, ki je lahko zelo nevarna, saj povzroča pojav tromboze. Tromboza lahko povzroči nastanek krvnih strdkov in to na delih telesa, kjer bi najmanj pričakovali. Posledice takih strdkov so lahko tudi usodne.

Rešitev
Človeško telo je narejeno za največ 45 minut sedenja. Potem si morate vzeti 5 minut premora in se malo sprehoditi. Pomaga tudi, če se takrat zazrete nekam v daljavo, da si spočijete tudi oči, roke pa imejte sproščeno spuščene ob telesu, da se izognete sindromu karpalnega kanala (utesnitev živca v zapestju). In še en obremenjen organ v vašem telesu vam bo hvaležen za 5 minut sprostitve: vratna vretenca. Danes se še ne zavedamo, kakšne posledice so prinesli računalniki v naša življenja. Hrbtenica bo gotovo najbolj na udaru.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021