Datum: 11.2.2023 19:54:22 - Rubrika: Zanimivosti
Test, kako zdravi so vaši možgani
Preizkusite v kako dobri kondiciji ste in, kako dobro vaši možgani kontrolirajo čutila v telesu
Na univerzi Kyoto na Japonskem so 1400 ljudi starih med 45 in 80 let testirali, kako dolgo lahko stojijo na eni nogi, pri čemer morajo imeti zaprto eno oko. Najprej so sodelujoči morali stati na levi novi in si zakriti levo oko, nato še na desni nogi z zakritim desnim očesom.

Rezultati so bili tako presenetljivi in natančni, da bi lahko to metodo uporabili pri diagnozah, vsekakor pa lahko na tak način sami preizkusite svojo možgansko kondicijo.

Če na eni nogi in z zaprtim očesom vzdržite več kot 20 sekund, potem vaši možgani povsem obvladujejo najpomembnejše možganske centre.

Problem lahko nastopi, če vam dvakrat zapored ne uspe obdržati ravnotežja vsaj 20 sekund. Ta pojav nastane pri ljudeh z demenco, Parkinsonovo boleznijo in pri ljudeh, ki jim grozi kap. Problemi z ravnotežjem lahko kažejo na mikro-krvavitve (to je imelo 30 % sodelujočih, ki testa niso opravili), na probleme z blokado možganske arterije (35 %), ali na seve tumorjev (15 %).

K sreči pa, če testa ne opravite, vse le ni tako črnogledo. Med tistimi, ki testa niso opravili, je bilo tudi 51 % takih, ki so imeli takšne in drugačne čustvene težave.

Vsekakor pa Japonci svetujejo vsem, ki testa ne opravijo, da se pogovorijo s svojim zdravnikom. Vsak upad kognitivnih sposobnosti ima svoj vzrok.
vkj
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021