Datum: 23.2.2023 20:53:46 - Rubrika: Dobro je vedeti
Ponovno odkrijmo pozabljeno: dren
Ste se kdaj vprašali, od kod rek "zdrav, kot dren"? Če nekaj postane tako razširjeno, da postane ljudski pregovor, potem je že nekaj na tem.
Ko govorimo o drenu, govorimo o rumenem drenu in ne forziciji s katero dren nekateri zamenjujejo. Rumeni dren ima rumene cvetove in bo, glede na vreme, začel kmalu cveteti, pri tem pa je pomembno, da si zapomnite, kje cvetejo drenova drevesa. V začetku jeseni lahko naberete liste, lubje in temno rdeče plodove drnulje. Rumen dren ljudski zdravilci že več tisočletij uporabljajo proti driski in vročini.

Če mislite, da ljudski izrek "zdrav, kot dren" izhaja iz njegovih zdravilnih učinkov, se motite. Iz drenovega lesa so nekoč izdelovali kolesa in predmete, ki morajo vzdržati velike obremenitve pa se je zato prijela ta primerjava, čeprav se je v vseh teh letih pokazalo, da je dren tudi učinkovito zdravilo.

Dren ima veliko organske kisline, sluzi, vitamine A, B1, B2, C in E, veliko železa ... Čaj iz drenovih listov in posušenih plodov poživlja, pomirja notranja vnetja, preprečuje drisko in mrzlico. Drenovo mazilo preprečuje bolečine v sklepih, pospešuje celjenje ran in preprečuje gnojenje. Pomaga pri krvavečih dlesnih, bolečinah žil na nogah, odpravlja kraste na koži, blagodejno deluje na sluznico v nosu in grlu, učinkovit je pri vnetjih oči in ušes ... Če vsak večer pojeste za noževo konico drenovega mazila, vam bo to pomagalo pri premagovanju bronhitisa ter bolezni srca.

Iz drena lahko poleg čaja naredimo tudi marmelado (zaradi kiselkastega in trpkega okusa je izredno dobra za peciva in palačinke), kompot, pa tudi sadni sok. V Italiji in Franciji iz drena delaj vino in žele, a nedozorele plodove hranijo v slani vodi podobno, kot olive. V Nemčiji dren običajno kuhajo v sladkorju in kisu, to pa dodajajo kot začimbo jedem iz testa in krompirja. V Rusiji iz njega delajo juhe, uporabljajo pa ga tudi kot začimbo k mesnim in ribjim jedem ...

Niso vsi in povsod pozabili na dren!

Še pomemben dodatek: dren ima enake zdravilne učinke tudi na živali!

Za konec pa še to ... V starih časih je bil dren simbol slovenstva, ker je trdoživ, nezahteven, odporen na vse škodljivce, hkrati pa je bil tudi simbol dolgovečnosti (drevo oziroma mogočen grm, ki lahko zraste tudi do 5 metrov v višino, lahko dočaka starost sto let in več). V času samostojne Slovenije smo dren zamenjali z lipovim listom. Če sodimo po zdravilnih učinkih in vsestranski uporabnosti, bi lahko rekli, da smo dren po krivici izgnali iz naših domov.
Erika Volk
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021