Datum: 12.2.2022 6:51:56 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: mleko ali jogurt?
Ste se kdaj vprašali, v kakšnem primeru je bolje piti mleko in kdaj jogurt? Kaj piti za zajtrk in, kaj za večerjo?
Čeprav sodi jogurt v skupino mlečnih proizvodov, bi na prvo žogo jogurtu dali prednost. Vendar odgovor ni tako enostaven. Dejstvo je, da ima mleko nekaj encimov, ki človeku pomagajo pri prebavi, zato je pitje mleka pri otrocih celo bolj priporočljivo od jogurta. Seveda se s starostjo potrebe po mleku zmanjšajo, v srednjih letih ga lahko povsem črtamo iz jedilnika, v starosti pa je mleko spet koristno za kosti. Pijte ga predvsem zjutraj.

Nutricistične razlike med mlekom in jogurtom so minimalne in zanemarljive. Če primerjamo mleko in jogurt s 3,2 % maščobe imata oba 0,1 mg železa, 119 mg kalcija, tudi pri drugih mineralih sta izenačena. V 1 dcl mleka je 34 % dnevne doze vitamina A, v jogurtu le 22 % (kar je še vedno veliko). Mleko ima 1 % vitamina C, jogurt 0,5 %. Mleko ima 63 kalorij, jogurt 55 kalorij. Mleko ima 3,2 mg proteinov, jogurt 3,5 ...

Za ljudi, ki so občutljivi na laktozo, je jogurt odličen nadomestek. Poleg tega je tudi lažje prebavljiv, saj v stiku s kislino ostane v tekoči obliki in zato lažje prehaja skozi črevesje. Mleko se veliko bolj zadržuje v naših telesih, zato je zvečer bolje piti jogurt, kot mleko.

Ob tem moramo biti previdni glede kvalitete mleka (Je mleko sploh še zdravo), pa tudi jogurtov je toliko vrst, da na koncu ostane samo ena vrsta - doma pridelana. Dobro pa je poznati tudi alternative mleka (Kaj veste o alternativah mleku).
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021