Rubrika: Dobro je vedeti
Povejte, kaj se vam lušta, pa vam povemo, kaj vam manjka
Naše telo je zelo kompleksen organizem, ki se sproti uči in prilagaja. Če se vam zlušta ena jed, ali veste, kakšen signal je to?
Pridejo dnevi, ko bi jedli samo eno stvar in bi vse naredili, da se dokopljete do nje. To nikakor ni nepomembno, ker je to način, kako telo komunicira z vami in vam sporoča, kaj mu manjka. Če v takih primerih telesu odrečete tisto, kar želi, običajno le zakomplicirate preproste stvari. Preberite, zakaj.

1. Sladoled
Bi pojedli celo skledo sladoleda? Si želite nekaj sladkega, hladnega, osvežilnega in vas ne skrbijo kalorije? Sladoled je ena najbolj priljubljenih in razširjenih sladic na svetu, ki pa ima veliko železa. Podobno, kot morske alge in zelena listnata zelenjava. Vaše telo si v resnici ne želi sladoleda, pač pa mu primanjkuje kisika v krvi, za to pa potrebuje železo. S sladoledom problem hitro rešite, z zeleno listnato zelenjavo pa tudi, le da vas ne rabijo skrbeti odvečni kilogrami.

2. Mastna hrana
Skoraj zagotovo vam primanjkuje kalcija, če si želite sočnega zrezka, slastno pečen krompirček, ocvrtega piščanca ... željo po mastnem premagate z mlekom, siri, zeljem, brokolijem ...

3. Več kruha, testenin, pic ...
Pomanjkanje dušika sproži večjo potrebo po rafiniranih ogljikovih hidratih, kar pomeni, da se ne morete upreti testeninam, kruhu, pecivu, slaščicam ... Dušikove spojine so bistven element pri sestavljanju nukleinskih kislin in proteinov. Pomanjkanje dušika povzroča podhranjenost, utrujenost, stres ... Sicer pa so to trenutki, ko s kruhom in špageti na hitro potešite lakoto telesa.

4. Čokolada
Ko v telesu nivo magnezija močno pade, se pojavi nezadržna želja po čokoladi. Vaše počutje z znižanim magnezijem, oziroma brez čokolade, je razdražljivo, naraste vam krvni pritisk, muči vas nespečnost, celo bolečine v sklepih se lahko pojavijo. Pojeste lahko veliko čokolade, vendar temne (Zakaj je dobro vsak dan jesti čokolado).

5. Kisle kumarice
Če bi neznansko radi pojedli nekaj kislega, pa naj bo to vložena paprika, ali kisle kumare, potem je vaše telo preveč bazično in potrebujete več kisline. Ta problem lahko hitro in enostavno rešite. Večja težava je, če bi radi zakisano telo (raziskave kažejo, da ima s tem težave tretjina ljudi) naredili nevtralno. Za to tegobo pa ni enostavnega recepta.

6. Sladko
Če se vam zdi, da bi lahko pojedli goro sladkarij, se ustavite in dobro premislite, če je res tako. Telo si namreč nikdar ne želi več sladkorja, pač pa je to znak, da vam primanjkuje beljakovin. Če imate v telesu premalo proteinov (beljakovine so proteini), vam pade nivo glukoze v krvi in zato se pojavi želja po sladkem. To je tudi razlog, zakaj se vegetarijanci pogosto bolj redijo od vsejedcev. Potrebo po sladkem boste na zdrav način potešili z domačim jogurtom, kozarcem kefirja, skute. Tudi avokado ni slaba izbira, pa fižol, jajca, sir (naribajte si ga na solato, pa boste pozabili na sladico po kosilu).
Erika Volk
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023